Nyheter

Dragqueen, jazzprofessor och filmnestor får kulturstipendiet

Nyheter En dragqueen från Gällaryd, en jazzprofessor från Värnamo och filmnestorn som skapat den världsberömda Rutan. Adam Spjuth, Håkan Rydin och Kalle Boman får Värnamo kommuns kulturstipendium 2023.

– Jag saknar ord över hur berörd jag är att få ta emot ett sådant fint pris, att jag på något sätt har lyckats påverka Värnamo trots min flykt från alla trauman här i hemorten, säger Adam Spjuth som är mest känd dragqueen Imaa Queen. Pressbild: Erik Bäckman  [1/3]

– Vad vore ett samhälle utan kultur? Kulturen är livsviktig och att Värnamo kommun också på detta sätt stöder kulturen är värdefullt. Jag är personligen glad, tacksam och hedrad över uppmärksamheten från min uppväxtstad. Jag ser det också som ett framhållande av jazz och jazzpiano som jag ägnat en stor del av mitt liv åt, säger jazzpianisten och musikprofessorn Håkan Rydin som gläds över stipendiet. Pressbild:: Nguyễn Tuấn Anh.  [2/3]

– Jag är både hedrad och rörd att få ta emot det här priset tillsammans med Håkan och Adam. Det är ett erkännande för både Rutan och Värnamo Filmhistoriska Festival, säger filmnestorn Kalle Boman. Pressbild: Alin Popescu  [3/3]

– Jag saknar ord över hur berörd jag är att få ta emot ett sådant fint pris, att jag på något sätt har lyckats påverka Värnamo trots min flykt från alla trauman här i hemorten, säger Adam Spjuth.

Adam växte upp i Gällaryd och är mest känd som dragqueen Imaa Queen. Han har vunnit den internationella dragartisttävlingen The EuroStars Drag Contest, blivit årets drag på QX-galan och sågs nyligen i Drag Race Sverige på SVT. Han producerar shower och kabaréer, och verkar även som makeup-artist, konstnär, designer och kreatör.

Även jazzpianisten Håkan Rydin får kulturstipendiet. Han växte upp i Värnamo, där han tog lektioner för musikdirektör Sigurd Andersson och deltog i musikskolans verksamhet. Han drogs till jazzen och gjorde över 1 000 spelningar med gruppen Nexus. Totalt har han spelat i 23 länder med svenska och internationella jazzstjärnor som Kim Parker, Red Mitchell, Georgie Fame, Jan Allan, Arne Domnérus och Svante Thuresson. Han är även professor emeritus i jazzpiano vid Musikhögskolan i Malmö.

– Vad vore ett samhälle utan kultur? Kulturen är livsviktig och att Värnamo kommun också på detta sätt stöder kulturen är värdefullt. Jag är personligen glad, tacksam och hedrad över uppmärksamheten från min uppväxtstad. Jag ser det också som ett framhållande av jazz och jazzpiano som jag ägnat en stor del av mitt liv åt, säger Håkan Rydin.

Den tredje stipendiaten har aldrig bott i Värnamo kommun, men enligt riktlinjerna kan stipendiet även ges till den som ”har särskild anknytning till kommunen”. Det har Kalle Boman skaffat sig sedan april 2015 då han tillsammans med Ruben Östlund skapade den nu världsberömda Rutan på Flanaden. Sedan dess har han återkommit regelbundet till staden, något som intensifierats sedan Värnamo Filmhistoriska Festival startade förra året. Filmprofessorn och producenten Kalle Boman som genom åren jobbat nära bland andra Bo Widerberg, Roy Andersson, Marie-Louise Ekman och Ruben Östlund, är festivalens konstnärliga ledare. Utan honom hade det inte blivit någon festival – en festival som redan skaffat sig en stark position i Filmsverige.

– Jag är både hedrad och rörd att få ta emot det här priset tillsammans med Håkan och Adam. Det är ett erkännande för både Rutan och Värnamo Filmhistoriska Festival. Jag har haft en lång och givande kontakt med Värnamo ända sedan jag lärde känna Sven Lundh 1989. Nu följer jag med glädje IFK Värnamos framgångar i allsvenskan, säger Kalle Boman.

Kulturstipendiaterna utses av kulturnämnden och prissumman är från och med i år höjd från 10 000 till 15 000 kronor.

– Vi vill genom det förstärkta stipendiet ytterligare befästa Värnamo som länets främsta kulturkommun. Vi lyfter genom årets stipendier fram behovet av mera tolerans samt kulturformerna film och musik, säger kulturnämndens ordförande Raymond Pettersson.

Prisutdelningen sker under hösten i Gummifabriken, då allmänheten bjuds in till en ceremoni med samtal och musik.


Motiveringar

Kalle Boman

Filmproducent och professor

Har satt Värnamo på den internationella filmkartan med Rutan och Värnamo Filmhistoriska Festival.

Adam Spjuth

Dragqueen

En av landets främsta representanter för en växande konstform som väcker känslor och berör.

Håkan Rydin

Pianist och professor

Jazzpianist och professor som spelat med både svenska och internationella jazzstjärnor.

Taggar

Dela