Nyheter

Dokumentär om stadshusarkitekt sänds i kväll

Nyheter I kväll visas dokumentären ”Det krokiga och det raka” om arkitekten Carl Nyrén, som bland annat ritade Värnamo stadshus, på SVT.

I kväll visas dokumentären om arkitekten Carl Nyrén, som bland annat ritade Värnamo stadshus. Foto: Pressbild

Carl Nyrén (1917–2011) från Jönköping anses vara en av Sveriges mest betydelsefulla arkitekter, känd som ljusets och enkelhetens mästare och mottagare av Kasper Salinpriset fyra gånger.Förutom Värnamo stadshus ritade han bland annat järnvägsstationen i Jönköping, en rad kyrkobyggnader och tillbyggnaden av Jönköpings läns museum.

För filmaren Sven Blume var han en älskad morfar. Hans roll som arkitekt var svår att greppa som barnbarn, och först många år senare börjar Sven intressera sig för arkitektur. Nu finns inte morfar Calle kvar i livet, men hans byggnader står kvar och öppnar sig för barnbarnets nyfikenhet. Genom människorna som använder byggnaderna idag skildras Nyréns arkitektur med en kreativ och levande närhet.

Den 19 oktober 2020 arrangerades en exklusiv förhandsvisning av ”Det krokiga och det raka” i närvaro av filmaren Sven Blume på Biostaden i Gummifabriken. I kväll sänds dokumentären i SVT2.

Källa: Pressmeddelande från Värnamo kommun

Taggar

Dela