Nyheter

Djuraffär ser ljust på framtiden

Nyheter Trots höga elpriser och hyreshöjningar ser Djurens Värld ljust på framtiden. – När det här är över så sitter vi i en helt annan sits, säger Lars Bard.

Trots höga elpriser och hyreshöjningar ser Djurens Värld ljust på framtiden.  [1/2]

– Jag tror att det handlar om, som det sägs i samhället i dag, att hålla i och härda ut, för när det här är över så tror jag att vi sitter i en helt annan sits. Det får framtiden utvisa, men kan man bara hålla i och köra på så tror jag att det blir en bra bransch.  [2/2]

Sedan våren 2015 har Lars Bard och Marina Lindkvist bedrivit djuraffär i Värnamo. Verksamheten har ett brett kundnät med besökare från länets västligaste delar ända ned till södra Kronoberg. Affärerna rullar på bra men på grund av problem med höga elkostnader så har verksamheten fått elsaneras. 

– Vi har dragit ner förbrukningen ganska rejält, men det ger bieffekter också. På grund av att vi har stängt av fem frysar så kan vi inte ta hem så mycket varor på en och samma gång, vilket gör att vi går miste om möjlighet till mängdrabatter. Vi går plus minus noll på frysmaten i dag, så det blir en ond cirkel. Vi har stängt av varannan lampa i butiken och har även fått stänga ner två hela sektioner av akvariumen. Doppvärmarna i de två sektionerna förbrukar vardera 900 watt i timmen, så det blir mycket pengar av det här. Genom att vi har fått komponera om bland fisken så innebär det att vi förlorar på den också, så det för med sig mycket det här med elproblematiken, säger Lars Bard och fortsätter:

– Fisken går runt men inte alls med en förtjänst som det har varit tidigare, eftersom kostnaderna till de som odlar fiskarna får högre kostnader nu när elen har blivit så dyr, även om de flesta av leverantörerna har fasta elavtal. För oss gäller det att hålla försäljningen av frysfoder levande och sälja nu, vi vill inte mista några kunder. Det är samma sak med fisken: vi håller kvar vid den för att vi inte vill mista några kunder för att vi ska behöva stänga ner hela akvariesektionen, för det är att ta död på sig själv. Det måste vara kvar, du får räkna med att du tjänar mindre. Däremot har vi faktiskt ökat omsättningen nu trots den här tiden, men omsättningsökningen beror till största del på att priserna har gått upp fruktansvärt. Vi omsätter mer men vi tjänar mindre. Vissa varor har gått upp mellan 30 till 50 procent och det är väldigt svårt att ta ut de här prisökningarna på kunderna. Det går inte utan att man får minska sina marginaler, så det kommer bli tufft framöver.

Men det är inte bara höga elkostnader som påverkar verksamheten. Enligt uppgifter beräknas verksamheten få en hyreshöjning på mellan tio till tolv procent.

– Det handlar om mycket pengar och vi måste sälja väldigt mycket för att kunna ta ikapp det. Tyvärr har det blivit så att vi har varit tvungna att säga upp en av våra anställda från den 1 december på grund av det, vi hade inte råd att ha henne kvar även om vi gärna hade velat. Det innebär att jag hoppar in mer nu och tar den biten som hon hade innan. 

Det så kallade högkostnadsskyddet, elprisstödet till företag och hushåll, var en het fråga i valrörelsen. I februari 2023 sjösätts högkostnadsskyddet till villaägaren men företagarna får vänta. 

– Alla företagare och alla privatpersoner jag träffar tycker att det här är rent utsagt bedrövligt. Vi klarar oss men det finns många småföretagare som inte kommer att göra det. Allt som är energikrävande läggs ju ner nu. Sedan hörde jag några företag som säger att det gör inget att de får vänta, men då måste man ha stora marginaler eller besparingar och det har inte vi. Det positiva i vårt fall är att vi har ganska mycket pengar att hämta ut ifrån högkostnadsskyddet, men ett annat faktum kvarstår. Regeringen har ju bytt benämning från ”elprisbidrag” till ”elprisstöd”, då är ju frågan om vi får skatta på det här? Det vet vi ju inte än och om så är fallet så ryker 30 procent av pengarna direkt. 

Trots konkurrens från näthandeln och nuvarande läge ser Lars Bard positivt på framtiden. 

– Jag tror att det handlar om som det sägs i samhället i dag att hålla i och härda ut, för när det här är över så tror jag att vi sitter i en helt annan sits. Det får framtiden utvisa, men kan man bara hålla i och köra på så tror jag att det blir en bra bransch. 

Taggar

Dela