Nyheter

Diskuterade relationsfrågor med bygg- och ekonomielever

Nyheter I tisdags lyfte gymnasieläraren Aldijana Puskar Imsirovic på en tung sten och diskuterade relationsfrågor med bygg- och ekonomielever på Finnvedens gymnasium. Läs hennes referat i sin helhet nedan.

I tisdags lyfte gymnasieläraren Aldijana Puskar Imsirovic på en tung sten och diskuterade relationsfrågor med bygg- och ekonomielever på Finnvedens gymnasium. Foto: Pressbild

Det var ingen vanlig tisdag! Jag har haft förmånen att lyfta på den jobbiga stenen och diskutera i tvärgrupper med bygg- och ekonomielever om våld i nära relationer, sexuella trakasserier, hederskultur, samtyckeslagen, vad är en bra relation, vad är en dålig relation, kärlek, respekt, samkönade äktenskap med mera. För att komma åt mäns våld mot kvinnor måste alla dra sitt strå till stacken! Vi måste angripa det på alla sätt!

Skolan är en viktig arena och värdegrundsbärare, stöttepelare för barn och ungdomar och måste diskutera om stort och smått, individuellt som globalt. Det som vi tar för givet i Sverige får andra människor att fly för sina liv eller mördas. Det är viktigt att betona att sexuella trakasserier behöver inte bara vara av fysisk art utan kan likväl vara verbalt eller uttryckt i skrift som till exempel opassande meddelanden.

Text: Aldijana Puskar Imsirovic

Taggar

Dela


1 reaktion på Diskuterade relationsfrågor med bygg- och ekonomielever

Mansdominansen börjar redan i förskoleklass. På fritids står flickorna snällt 20 minuter vid linbanan medan samm1 kille åker om och om igen utan att någon säger till. Det fortsätter i klassrummet där en 6-årig pojke säger till en flicka ”du är så ful och ingen kommer någonsin att vilja ha dig”! Hur kan en 6-åring ens tänka så? Det fortsätter med att en pojke kallar flickor för fula saker och fröken säger ”de är bara barn och provar gränser”! Men det är alltid pojkar som tar för sig-det är okej för dem! Ingen sätter ner foten – så självklart fortsätter det. Det slutade den 10 maj att min dotter blev slagen av en pojke och dessvärre på det sättet som ”tafsare” vid 6 års ålder! Det kommer inte att sluta för ingen säger stopp!🤚

Kommentarsfunktionen är stängd