Nyheter

Det här behöver åtgärdas vid allsvenskt spel 

Nyheter De här åtgärderna behövs för att Finnvedsvallen ska bli godkänd för allsvenskt spel.

Fler sittplatser och utökade mediemöjligheter är flera av kraven som ställs på Finnvedsvallen vid allsvenskt spel. Arkivbild

Nykomlingen IFK Värnamo har överträffat alla förväntningar och ligger i skrivande stund i ledningen på superettan. Håller resultaten i sig, tar IFK klivet upp till allsvenskan nästa säsong. En uppflyttning till allsvenskan skulle inte bara betyda en ekonomisk vinning för klubben, utan även nya krav på Finnvedsvallen.

– Finnvedsvallen i dag är rustad för superettan-spel och även om den har några år på nacken anser vi att vi presenterar en fin arena som mycket väl klarar nuvarande krav, skriver förvaltningschefen Jesper du Rietz i en mejlkommentar.

Spel i allsvenskan ställer krav på ytterligare kapacitet och funktioner. Vi presenterar de viktigaste punkterna som behöver utvecklas på Finnvedsvallen nedan:

– Sittplatser för 3000 åskådare

– Kompletterande platser för TV-sändning, en vid varje straffområdeslinje

– Tv-övervakning av hela anläggning inklusive ledningsrum för denna funktion

– Pressrum, betydligt större än nuvarande

– Sponsorrum, betydligt större än nuvarande

– Utöver detta finns ett flertal områden som behöver utvecklas för att allsvenskt spel ska vara aktuell på Finnvedsvallen, skriver Jesper du Rietz. 

Kommunen har påbörjat en analys av arenasituationen och kommer inom kort tillsammans med IFK Värnamo bjuda in Svensk Elitfotboll för att titta på Finnvedsvallen och fördjupa dialogen kring att ansöka om dispens. 

– Av ovan nämnda punkter så är det antal sittplatser, storlek på pressrum och sponsorutrymme som vi bland annat behöver söka dispens för. Vår bedömning är att vi kommer få dispens och att allsvensk fotboll kommer kunna bedrivas på Finnvedsvallen. Åtgärder är naturligtvis förknippat med kostnader och dess finansiering kommer processas under hösten och vintern.

Vilka konsekvenser får kraven på den nuvarande arenauformningen?

– Konsekvenser på nuvarande arena för att få igenom dispens är lite svårt att sia om nu. En viktig fråga är att friidrottsklubben som huserar på Finnvedsvallen behöver även framöver ha goda förutsättningar för sin verksamhet och detta behöver hanteras varsamt. Den långsiktiga frågan om hur en fotbollsarena kommer utvecklas i Värnamo är en annan fråga som parallellt kommer påbörjas. Det är just långsiktighet som är nyckelfrågan bredvid funktioner, infrastruktur, kapacitet och placering med mera. Detta är både spännande och roligt att titta närmare på, säger Jesper du Rietz .

Taggar

5 reaktioner på Det här behöver åtgärdas vid allsvenskt spel 

Varför ska kommunen engagera sig i detta?
Elitverksamheten drivs som företag och behöver ett företag byggas ut eller om så löser de det själva.

Det kommer kommunen att ordna galant.
Se bara hur de till exempel lätt löste gymnastikhallen på Tinas Ö.
Enkelt… ta ett gäng chefer som helst aldrig sett eller varit på en fotbollsarena och låt dem sedan envåldshärskande bestämma…
Resultatet blir som ovan. Dyrt och inte speciellt genomtänkt…

Jag tror inte det blir bättre fotboll om det finns löparbanor eller inte.
Vidare så är det dyra pengar att uppfylla förbundets krav och har Värnamo kommun någon gång lyckats räkna rätt där det blir pengar över men man kanske har lärt sig av Gummifabriken

Kommentarsfunktionen är stängd