Nyheter

Det hände då: Stabsläge i regionen

Nyheter Under rubriken "Det hände då" ska vi gå tillbaka ett år i tiden, vad hände då och vad har hänt sedan dess. Idag uppmärksammar vi att regionen gick upp i stabsläge för ett år sedan för att ha kontroll på vårdsituationen med anledning av covid -19.

Malin Bengner

Vi kontaktade smittskyddsläkaren Malin Bengnér för att höra hur man resonerade då jämfört med dagens situation.

Hur resonerade man när man gick upp i stabsläge?

– Det kan inte jag svara på, utan det beslutet togs utifrån behovet av vårdplatser och prioriteringar. Vårt arbete var av medicinsk karaktär för att minska sjukdomens spridning bland länets invånare.

Förra hösten spreds sjukdomen rejält, liksom nu, men i år är det inget stabsläge?

– Som sagt är stabsläget inte min avdelning, menar Malin Bengnér och tillägger att situationen idag är en helt annan än förra hösten när omikronvarianten dök upp. De flesta som smittas idag har ett klart bättre vaccinationsskydd som minskar trycket på vården högst avsevärt.

Är covid -19 här för att stanna?

– Vi kommer säkert att få leva med sjudomen under överskådlig tid. Dock är det troligt att det blir mera som en ”vanlig” influensa, men det kan behövas fortsatt vaccination.

Kommer vi att få leva med kontinuerlig vaccinering?

– Det är troligt, enligt Malin Bengnér. Men när det gäller vaccination kommer det troligen att bli en begränsning i vilka grupper som kommer att rekommenderas att ta en spruta för att stärka sitt skydd. Hon tillägger att vaccination är ett eget ansvar, man skyddar sig själv men i dagsläget påverkas inte smittspridningen.

Vilken betydelse har vaccinationen haft?

– Den har varit till gagn för såväl den enskilde som för samhället. Trots att smittan har ökat under hösten har den inte drabbat människor lika hårt som förra hösten. Vi har heller inte motsvarande tryck på vården, vilket visas av att något stabsläge inte är aktuellt. Dessutom blir de som smittas lindrigare sjuka och kan minska sin frånvaro på arbetsmarknaden, skola eller annan sysselsättning, avslutar Malin Bengnér.

Taggar

Dela