Nyheter

Dennis och motocrossteamet har skänkt en kvarts miljon

Nyheter 2018 avled Dennis Johanssons mamma. Det blev starten för hans insamling till cancerforskningen.

Dennis Johansson samlar in pengar till cancerforskning. Foto: Lena Landin

Vi träffar Dennis på Håkans Fastighetsservice i Skillingaryd över en kopp kaffe. I måndags fanns Dennis och hans motocrossteam med i den direktsända cancergalan, dit de skänkt 144 000 kronor.

Dennis mamma var sjuk i fem år och avled i sviterna av sin cancer 2018.

– Det spelar inte någon roll hur mycket pengar jag samlar in, jag får ändå inte tillbaka min mamma. Men om någon annan i min närhet, eller någon annans mamma, får vara kvar i livet längre om jag gör det här, är det värt varenda krona, säger Dennis som konstaterar att forskningen gjort så att hans mamma levde några ytterligare år.

Sagt och gjort. Efter att ha tittat på den direktsända cancergalan på tv:n 2019 och sett att många skänkte pengar till forskning, och blev månadsgivare, väckte Dennis idén med att samla in pengar till forskning.

– Jag vet att om sätter jag den sidan till så har jag mycket att ge, med stort engagemang och driv. Det roligaste jag vet är motocross och enduro. Kan jag kombinera det jobbiga efter mammas bortgång med det roliga enduroåkandet så blev det ett sätt för mig att bearbeta sorgen. Jag fick en idé om att samla in pengar och bidra till att krossa cancer. Så startade jag mitt team MotoKROSSAcancer, berättar Dennis som strax därefter frågade sina närmaste vänner om de kunde tänka sig att åka runt med tävlingskläder i rosa, blått och gult för att göra något bra tillsammans. Klädernas färger symboliserar bröst-, prostata- och barncancer. 

– Vi är 13 grabbar, varav tio bor i kommunen, vi är nära vänner och tävlar mycket tillsammans. Vi har en fantastisk gemenskap och alla hjälper till oerhört mycket. Jag är eldsjälen i teamet, men vi hade aldrig nått det här resultatet om de andra inte hjälpt till, så är det. 2019 skänkte vi 116 000 kronor, i år samlade vi ihop 144 000 kronor. Totalt har det blivit en kvarts miljon till cancerforskningen. Det känns otroligt bra, menar Dennis och säger att han är väldigt glad för kompisarna i teamet stöttar och hjälper till.

– Det är fantastiskt att se så många företag som tycker det är kul att stötta motorsport i samband med välgörenhet. Utan dessa företag hade vi inte kunnat skänka några pengar.

– Vi har privatpersoner som stöttar oss via swish eller som kanske köper en keps eller pins. Våra samarbetspartners står för 95 procent av insamlingen. Hälften av det vi får in skänks till förmån för cancerforskningen. Den andra hälften går till teamets marknadsföring, tävlingskläder och utrustning till grabbarna.

Hur har säsongen sett ut 2020?
– Det har inte varit så mycket körning med tanke på pandemin. Väldigt få tävlingar har arrangerats, men någon mindre tävling har vi varit med i. De stora tävlingarna har dock varit inställda, förutom Gotland Grand National. Där var vi med ett gäng och tävlade. Det gick bra på Gotland, kommenterar Dennis.

– Det största värdet för våra samarbetspartners är inte att det står ett företagsnamn på en smutsig tröja exempelvis när vi kör tävling i Skåne, utan att de stöttar oss för vad vi gör. De flesta företag hänger kvar och några nya tillkommer. Det kommer att vara en utmaning under året med tanke på pandemin, men vi ger oss inte. Jag vet att cancerfonden avgör vart pengarna behövs bäst.

I måndags var MotoKROSSAcancer med i direktsända tv-programmet. Flera gånger till och med.

– Det är ju så att skänker man mer än 25 000 kronor, kommer man med i remsan som visas i tv. Jag delade såklart upp pengarna och skänkte fem gånger. Därför fick vårt teamnamn vara med fem gånger i rutan, berättar Dennis och ler.

Hur blir tävlingssäsongen 2021?
– Det är nytt år och ny säsong. Vi hoppas att restriktionerna släpps något, så vi får köra mer och tävla också förstås. Vår sport kan faktiskt utövas rätt bra ändå, då vi håller naturligt avstånd och har ingen närkontakt med varandra. Eftersom själva tävlingssäsongen uteblivit mer eller mindre har vi tränat mycket i stället. Vi har hyrt in Per Larsen som jobbar som motocrosstränare. Under november och december har vi legat lite lägre dock. Eftersom vår sport är skadetyngd har vi nästan helt valt att lägga hjälmen på hyllan för att inte belasta sjukvården, som vi har stor respekt för, mer än nödvändigt. Under de senaste månaderna har det varit lätträknade minutrar på motorcykeln.

– Men, som sagt, nu är det nytt år och nytt blad. Vi ser fram emot att få fortsatt förtroende av våra samarbetspartners och nya som vill stötta oss. Vi tar emot bidrag, små som stora. Oavsett storlek så skänks hälften. Vi finns såklart också på sociala medier, följ oss gärna där. Målet är att vi ska skänka mer pengar än i måndags vid nästa års cancergala.

– Under förra året blev jag kontaktad av en motorcykelfirma i Nässjö. De tyckte att det här var en bra grej, så tillsammans med Yamaha, är jag ambassadör för dem i dag. De håller mig med motorcyklar som jag dessutom anordnar provkörningar på. De ser det som ett mervärde att jag skänker pengar, vilket de också gör till vår insamling. Motorcykeln jag kör i dag är en Yamaha WR450F, årsmodell 2021, så det gäller att hålla i sig i skogen, avrundar Dennis glatt.

I teamet ingår:

Dennis Johansson, Skillingaryd

Conny Strandgård, Skillingaryd

Christian Jensen, Skillingaryd

Mattias Olsson, Vaggeryd

Daniel Taus, Vaggeryd

Joakim Gustafsson, Vaggeryd

Tobias Fridén, Vaggeryd

Patrik Wallensten, Vaggeryd

Emil Wallensten, Vaggeryd

Krister Andersson, Sävsjö

Christian Gustafsson, Nydala

Mikael Forsberg, Hässleholm

Marcus Olsson, Åsa

Fotnot: Teamets hemsida finns här.

Taggar