Nyheter

Den ohållbara visionen!

Nyheter Klimatnätet Värnamo debatterar Värnamos tillväxtvision utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Värnamo kommun har på sin hemsida (https://kommun.varnamo.se/kommun-och-politik/vision-och-framtidsideer.html) formulerat kommunens vision. Den lyder ”Värnamo kommun – den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035″.  På hemsidan anges även skäl till varför antalet invånare i kommunen bör öka. Där framhålls bland annat den demografiska utmaningen som skäl till att antalet invånare i Värnamo kommun ska öka till 40 000 år 2035..

 Anhängare av det lokala nätverket Klimatnätet Värnamo anser att det inte finns skäl att ha som mål att Värnamo kommun ska bli 40 000 invånare till 2035. Utifrån hållbarhetssynpunkt är det rimligt att ha som mål att antalet invånare i Värnamo kommun varken genomgår en större ökning eller en större minskning. Prognosen för hur antalet invånare i kommunen kommer förändras spelar i detta sammanhang mindre roll. Den kan vara helt annorlunda än målet, men självfallet ska alla som väljer att flytta till Värnamo kommun känna sig välkomna.

Anhängare av Klimatnätet Värnamo vill börja med att uppehålla sig kring begreppet demografisk utmaning och först då utifrån ett internationellt perspektiv. Japan har en väldigt stor utmaning i detta avseende och det gäller i rätt stor utsträckning även Ryssland (ålderstigen befolkning och lågt födelsetal). EU:s medlemsstater beräknas av unionens statistikbyrå Eurostat öka sin gemensamma folkmängd med 10 miljoner, vilket är 2 procent mellan 2017 och 2080.  Flera länder i södra och östra Europa (Portugal, Italien, Grekland, de tre baltiska staterna, Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien och Bulgarien) väntas få en stor befolkningsminskning.

Om perspektivet i stället är sydsvenskt, går det att finna flera kommuner som har mycket större demografiska utmaningar än Värnamo. Två kommuner i Kalmar län, Högsby och Hultsfred kommun, har från år 2000 till 2020 förlorat 530 respektive 990 invånare. Det innebär en befolkningsminskning i dessa kommuner på 8 respektive 6 procent.

Med dessa befolkningssiffror som bakgrund ska vi betrakta det av ledande politiker och chefstjänstemän i Värnamo kommun satta målet att kommunen från i dag till 2035 ska öka antalet invånare med 5400. Det innebär plus 15 procent. Ja, allt är ju så kallade kommunicerande kärl – om något ökar i en del, så minskar det i en annan.   

I samhället finns en ”tillväxtnorm” som bygger på föreställningen att tillväxt är positivt, medan en icke växande förändring är negativ. För ett nätverk, som har sin grund i klimat och hållbarhet, finns det goda skäl att ifrågasätta denna norm. 

Som bekant så har det funnits och finns politiska ledare i världen som drivit en politik vars enda mål varit att gynna det egna landet. Det har varit till skada på många sätt, inte minst ur hållbarhetssynpunkt. På samma sätt skulle det vara olyckligt och dåligt ur hållbarhetssynpunkt om Värnamo kommun enbart tar sikte på den formulerade visionen utan att det tas någon hänsyn till hur det kommer påverka andra enheter, såsom till exempel andra kommuner.

Peter Thorén och Olle Gustavsson, anhängare av det lokala klimatnätverket Klimatnätet Värnamo  

Taggar

Dela


3 reaktioner på Den ohållbara visionen!

Att folkmängden ska öka i en tid då vi uppmanas att träffa färre människor och hålla avstånd är absurt!
Ju mer folkmängden växer desto mer ökar segregationen! Mer jordbruksmark exploateras för att bygga bostäder!
Det finns all anledning att inte öka folkmängden från dagens nivå!

Vi i Miljöpartiet anser att kvalité är viktigare än kvantitet, vilket betyder att fler är i arbete och att kompetensen är hög på erlagt arbete. Det ger högre lön och mer skatteintäkter, vilket skapar förutsättningar till bättre kvalité i kommunal service. Då behöver visionen inte fixeras på ett mål att antal innevånare är just 40 000 för att uppfylla hållbarhet, attraktivitet, trygghet och just tillväxt.

Härligt att se lite tillväxtkritik i miljödebatten. Vi bor på en planet med begränsade resurser och då går det inte ha ett system som eftersträvar obegränsat med tillväxt.

Kommentarsfunktionen är stängd