Nyheter

Del 8 om Värnamo 100 år: Bad i Lagan

Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år och med tanke på det just nu höga vattenflödet i Lagan vandrar vi tillbaka till den tid på det var vanligt att bada i Lagan.

Badplatsen i Lagan intill sjukhuset. Ur Historiska Sällskapet Gamla Wernamos arkiv

Inge Bergström berättar

Detalj av bilden ovan.

Lasarettsbyggnaden kom att ge namn åt nästan en hel stadsdel. Större delen av området mellan Jönköpingsvägen, Storgatan och Lagaån kom att kallas Lasarettsområdet. För många heter området fortfarande så. Det var ursprungligen en del av Västhorja Lillegård, som köpingen hade inköpt 1898. Det var en jordbruksfastighet.

Kommunalnämnden beslöt omedelbart att jordbruksmarken skulle arrenderas ut. Till jordbruket hörde en ladugård som låg ungefär vid nuvarande Lillegårdsgatan. Den förste arrendatorn misslyckades med att sköta jordbruket. 1909 övertogs arrendet av Malkolm Andersson och hans bror.

Allteftersom området bebyggdes minskades den arrenderade ytan. Lasarettstomten, som från början var mindre, avgränsades och undantogs redan före 1920. Den obebyggda marken i övrigt ingick i arrendet och användes som odlad jord eller betesmark för gårdens djur. Malkolm Andersson köpte och bebyggde så småningom ett par tomter, men stod som arrendator för vissa delar ända fram till hösten 1939. Under 1920- och 1930-talen badade man på olika ställen i Lagan. En av de populäraste badplatserna låg på åns västra sida i närheten av lasarettet snett mittemot Enehagen, norr om nuvarande bron. Badplatsen kallades ”Lusse”. Där fanns antydan till en sandstrand.

Doktor Vidfelt, som var överläkare, hade tydligen tröttnat på betande djur i lasarettets närhet och gjorde i mars 1934 en framställning till staden, att arrendet skulle sägas upp i detta område och platsen ställas i ordning som park. Drätselkammaren gick honom till mötes och arrendet upphörde. Tydligen badade man fortfarande här. Sommaren 1939, om inte tidigare, var det definitivt slut. Under vintern hade Lagan svämmat över och avslöjat att ån numera var ett avloppsdike. All badning i Lagan förbjöds. Den enda godkända badplatsen var den som låg norr om Finnvedsvallen. Prostsjön och Osudden var också användbara.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 kommer 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW att presentera ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela


1 reaktion på Del 8 om Värnamo 100 år: Bad i Lagan

Å fy! Jo, jag minns att jag hörde om det! Dessutom var det badförbud i Vidöstern där Lagan rann ut och ända ner mot Tånnö, om jag minns rätt.

Nä, vi som bodde i Annabäcker och i Runemo badade i Lagan strax ovanför August i Furudals revir!

Kommentarsfunktionen är stängd