Nyheter

Del 7 om Värnamo 100 år: Från järnvägen

Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år.

Från järnvägen i början av 1930.talet. Ur Historiska Sällskapet Gamla Wernamos arkiv

Inge Bergström berättar

Utsikt över Värnamo på 1930-talet innan Viadukten byggdes 1934–35.

Vid den ”södra lastkajen” står ett godståg, som tycks vara lastat med vagnar tillhörande en cirkus eller något annat sällskap. Vid cirkusbesök skedde lossning och lastning alltid från denna plats.

I den ljusa byggnaden till vänster hade F.O. Larsson en affär. Det var en mycket gammal speceriaffär startad redan 1907. Här hade tidigare också funnits ett mejeri och huset kallades så länge det fanns kvar ”Gamla mejeriet”.

I den röda byggnaden hade Felix Hamrin & Co sitt upplag. Det var ett grossistföretag, som blev föregångare till ICA EOL i Värnamo. Sedan grossiströrelsen flyttat till större lokaler i det dåvarande Mejeriet på Jönköpingsvägen fick huset nya hyresgäster. Värnamo Glassliperi, senare Glas & Konst, var en av dessa. Företaget flyttade härifrån till sitt nya hus på Köpmansgatan, när detta var färdigbyggt.

Den stora byggnaden till höger är Västra skolan. Den togs i bruk till höstterminen 1924.

I nästa avsnitt om en vecka berättar vi om en cirkus som kommit till stan på 1930-talet.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 kommer 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW att presentera ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Del 7 om Värnamo 100 år: Från järnvägen

För oss kommunalare vore det spännande och få information om var vi på Gata park varit och bilder från forna dar

Kommentarsfunktionen är stängd