Nyheter

Del 6 om Värnamo 100 år: Östra Storgatan

Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år.

Klassisk Värnamovy på ett vykort  [1/4]

Detaljer till vänster  [2/4]

Detaljer till höger  [3/4]

Baksidan av vykortsförlagan  [4/4]

Värnamos egen stadspark

I vår serie har i dag turen kommit till en del av ”Östra Storgatan” i Värnamo.

– Det är en del av Östra Storgatan med den byggnad som senare blev Hotell Turisten längst fram i mitten. Husen till vänster har adresserna Storgatan 49, 51 och 53. Sandberg hade under flera år en manufakturaffär. Här startades så småningom en bokhandel, vilken senare övertogs av Georg Ulf. Ulf drev sin välkända bok- och musikaffär på denna plats under många år, berättar Inge Bergström i HSGW, Historiska Sällskapet Gamla Wernamo.

De här husen förutom Turisten är ett minne blott.

– Huset på gatans andra sida kallades ibland Tornhuset. Den mest kända affären där var A. Bergs Konditori. I källaren fanns länge en mjölkaffär, fortsätter Inge Bergström.

Fotot som sådant är en så kallad vykortsförlaga som var tänkt att massproduceras men så blev det nog aldrig. Förlaget Almquist & Cöster lyckades inte så bra i Värnamo. Kortet är ett av många som finns i en pärm med många andra förlagor, troligen fotograferade kring 1935.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 kommer 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW att presentera ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela


1 reaktion på Del 6 om Värnamo 100 år: Östra Storgatan

Kommentarsfunktionen är stängd