Nyheter

Del 15 om Värnamo 100 år: Mosslegatan del 2

Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år  berättar Inge Bergström i dag om Mosslegatan del 2

Albin Anderssons Möbelfabrik. Troligen 1929. Foto: Carl Fredricsson  [1/2]

Fabrikstomten hade ursprungligen namnet Säter Nr 2 och bostadshuset norr därom namnet Säter Nr 1. Senare fick tomterna gatuadresser och blev då Mosslegatan 38 B respektive 38 A. Från ett vykort  [2/2]

En av de möbelfabriker som byggdes söder om järnvägskorsningen var den som visas på bilderna. Den låg på den tomt som senare blev Mosslegatan 38. Troligen var C.A. Carlström den som på 1910-talet tog det första initiativet och byggde en verkstad. Här bodde han också några år. Carlström ägde flera tomter i närheten och byggde senare en egen möbelfabrik längre söderut.

Den som främst förknippas med fabriken är Albin Andersson och senare hans son Karl. Albin startade denna fabrik troligen i mitten på 1920-talet. Det var ingen stor fabrik men sysselsatte 3 till 4 personer. Det fanns många sådana i Värnamo.

Fabriker av denna storlek gjorde i allmänhet möbler, både styckevis och som hela möblemang, efter beställning, ofta i ett speciellt träslag. Det fanns flera möbelförsäljare i Värnamo. De åkte runt i landet och tog upp beställningar. Dessa lades sedan ut på olika tillverkare i staden.

• Kom till Värnamo 1895
Albin Andersson var en ganska typisk representant för möbelindustrins framväxt i Värnamo. Han var en av alla dessa som flyttade hit och försåg köpingen och staden med arbetskraft.

Albin var född i Habo och kom till Värnamo 1895. Han var då 20 år gammal. ”Lundbergs” möbelfabrik ropade efter arbetskraft och han bosatte sig i fabrikens hus i kvarteret Stampen (nuvarande Tre Liljor). Där bodde många anställda vid denna tid.

Två år senare gifte han sig och nu började en flyttkarusell som slutade ett par år senare när familjen flyttade till Strömslid, som låg i Klevaliden. Strax därefter köpte han fastigheten. Familjen skulle med tiden utökas med sju barn. Albin bodde kvar på Strömslid ännu i slutet av 1930-talet Hur länge han arbetade på ”Lundbergs” vet vi inte. Det var en orolig arbetsplats, men där fanns oftast kvalificerat arbete. Många slutade efter en kort tid. Andra stannade där längre, lärde sig och blev skickliga yrkesmän. Kanske var Albin kvar ända fram tills han blev egen företagare.

• Möbelrenovering
På 2:a våningen i Albins fabrik startades en möbelrenoveringsverkstad. Bakom denna stod bröderna Gustav Höglund och Fritiof Gustavsson, senare också Nils Höglund. Bostadshuset på bilden låg på en egen tomt. Det byggdes omkring 1922 av Gottfrid Gustavsson. Han arbetade vid denna tidpunkt på Helmershus Tegelbruk men bytte arbete och blev fiskhandlare. I huset bodde ytterligare en familj.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela


1 reaktion på Del 15 om Värnamo 100 år: Mosslegatan del 2

Kommentarsfunktionen är stängd