Nyheter

Debatterar trygghetsboende

Debatterar trygghetsboende

Nyheter Jörgen Lindelöf debatterar trygghetsboende Sjösala i Bor.

Jag har sedan oktober 2021 sökt ansvariga för omsorgsförvaltningen. Ännu har de inte hört av sig. Jag har även sökt ansvariga för de politiska partierna i Värnamo via e-post och telefonsamtal (så långt tillbaka som för ett år sedan) för att delge dem mina åsikter om hur Sjösala trygghetsboende fungerar. Eller inte fungerar! Åsikter som kan vara värdefulla innan man skapar nya riktlinjer för kommande trygghetsboenden i Värnamo. 

För att nå en tjänsteman så måste man gå via Värnamo kommuns kontaktcenter. De frågar vem man är och vad man vill. De ringer tjänstemannen, i detta fall omsorgsförvaltningen, som i mitt fall aldrig är inne! Då meddelar kontaktcenter att de lämnar ett meddelande till tjänstemannen om att ringa upp mig. 

Ingen ringer. Jag ringer åter kontaktcenter efter någon vecka. Samma svar. Och ingen ringer mig! Så har det hållit på sedan oktober i fjol! 

I höstas samt i våras fick samtliga partier en inbjudan hit ut. Hittills så har Vänstern, Miljöpartiet, SD, KD samt delar av omsorgsnämnden varit här i Bor för att höra fakta om hur riktlinjer för trygghetsboenden ska fungera bättre. Jätteintressant för mig att kunna lämna dem viktig information som jag sitter på. Jag tror inte att dessa partier gått härifrån tomhänta utan delgivits framtida viktig information. Information som jag ville att alla delaktiga i beslut borde få. Även omsorgsförvaltningen. 

Då ser jag att omsorgsnämnden så sent som den 18 augusti 2022 beslutade om nya riktlinjer för trygghetsboende. Hoppas att snart kunna få läsa dem.

Men hallå! Mina åsikter då! 

Ett exempel: När jag flyttade hit till dåvarande Norrhamra, nuvarande Sjösala så betalade jag till Värnamo kommun 52 kronor för en lunch här i matsalen. Då var matsalen fullsatt och de som behövde hjälp fick det. Efter att i en längre tid varit stängd öppnade den åter i Finnvedsbostäders regi. Nu kostar maten cirka 65 kronor om man har bistånd. Har jag ej bistånd kostar den 102 kronor. I båda fallen kommer den till matsalen i plastlåda men serveras på tallrik. Är jag i stan och äter på kommunens seniorrestaurang Expo där maten lagas och paketeras till bland andra Bor så kostar den där 76 kronor.

Vid ett tillfälle så tog jag upp detta med kommunen som skulle återkomma om priset 102 kronor. 

Svaret kom! Det löd: De som inte har bistånd får inte äta i matsalen. Så var problemet med priset löst.

I dag sitter det två boende i matsalen här och äter sin mat. 

Jörgen Lindelöf 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Debatterar trygghetsboende

Det är så mycket som är fel med Värnamos äldreomsorg. Inte ens kyla i deras rum de får. Men kommunen går plus. På vems bekostnad?

Tack vare att en anhörig klagade finns det i dag luftkonditionering i allmänna utrymmen på boendena för äldre, att personal och boende klagat i åratal på den olidliga värmen sommartid spelade ingen roll.
I de boendes lägenheter finns fortfarande inte luftkonditionering.

Kommentarsfunktionen är stängd