Nyheter

Debatterar respekt mot kommunväljare

Nyheter Jörgen Skärin debatterar att Vänsterpartiet inte medverkade vid det senaste mötet med kommunfullmäktige.

Med respekt mot våra kommunväljare när de går och väljer parti och ledamöter i fullmäktige.

Det heter förtroendeuppdrag i fullmäktige och med det menas att man har fått ett förtroende att framföra sitt parti och ideologiska idéer för beslut. Alltså påverka beslut i nutid och framtid.

Då undrar jag hur Vänsterpartiet resonerar när man inte närvarar på kommunfullmäktige när viktiga ideologiska frågor för Vänsterpartiet tas inför beslut i fullmäktige såsom att bygga på jordbruksmark eller att bygga på park och aktivitetsytor i kommun och att besluta om hur kommunens skattepengar skall fördelas.

Vänsterpartiet har nästan 10 % röster i riksdagen och här 3,1% (690 röster) och då närvarar inte vänsterpartiet i fullmäktige. Jag förutsätter att medborgare i Värnamo har lagt sin röst för att förtroendevald skall framföra partiets talan.

Med respekt för demokrati är jag besviken på Vänsterpartiet i Värnamo och det medborgerliga ansvar som getts som förtroendevald. Små partier har kanske svårt att besätta platser men i fullmäktige har man även en parlamentarisk turordning som har antagits i fullmäktige och då kan även rösträtten delegeras till annat parti.

Så se till att ni är närvarande vid fullmäktige för demokratin i Värnamo

Jörgen Skärin
Miljöpartiet

Taggar

Dela


5 reaktioner på Debatterar respekt mot kommunväljare

Vad ädelt av er att ni bekymrar er över ett annat partis demokratiska skyldigheter, det kan väl inte vara så att ni i vanlig ordning är ute för att misskreditera? Förbehåller mig den tolkningsrätten!

I Värnamo Kommun så är det valtekniskt samarbete mellan C, M L och KD.
Likaså mellan S, MP och V.
SD står utanför.
Alliansen har 25, vänsterblocket 18 och SD 8 mandat.
Om det kommer upp någon fråga där SD och vänsterblocket är eniga så vinner de med 1 mandats fördel annars vinner alliansen.

Därför är det viktigt att alla ledamöter är på plats.
Med andra ord är det inte att misskreditera någon eller något parti.
Däremot om man klagar på frågor i efterhand och basunera ut vad man själv står men inte varit närvarande när beslut tagits då är det illa.

I de kommuner där det inte står och väger på 1 mandat så är en tom stol inte så avgörande men är ändå ett bakslag för demokratin.

Jag håller med Jörgen Skärin i detta.
Partierna är valda och man har skrivit på att man ska företräda sina väljare.
Att partierna sedan har olika åsikter i de frågor som kommer upp är en demokratisk rättighet.

Det är inte första gången vi sett tomma stolar på vänsterns plats och nu när vi har minskat antal ledamöter så borde det vara lättare att få dit ersättare. Vi har ju satt datumen för möten redan förra året så det är inte precis något som blivit akut.

Jag har absolut inget emot att man inte tycker som vi men när man går ut och klagar på beslut som tagits i efterhand och inte själva varit på plats och debatterat då ska man nog istället vara tyst.

Intressant också att vi beslutade om vänsterns partibidrag som kommit in för sent.
Vi gav dem ett godkännande av bidraget men de var inte på plats för att höra det.

Hoppas folk tänker på just denna respekt för demokratin som Skärin efterlyser när det är dags för val 2022!

Svar till Jan: Blir lite komiskt när SD klagar på partiers tomma stolar. 2018 fanns det 85 tomma stolar i sveriges kommuner, varav 78 tillhörde SD…

Att SD hade flera tomma stolar tidigare berodde på växtvärk. Partiet växte mer än det fanns tillgång till ledamöter.

Sedan är det skillnad om man har ledamöter och om de går på möten jämfört med att man saknar ledamöter helt eftersom det inte går att välja in någon i efterhand.

Kommentarsfunktionen är stängd