Nyheter

Debatterar bilfri lördag

Nyheter Johnny Hornbrink debatterar.

Bilfritt centrum ett ”vänsterblivet” hjärnsläpp!

Rörande Socialdemokraternas motion om en ”bilfri lördag” i Värnamo centrum vid kommunfullmäktigemötet 23 april så undrar jag hur man egentligen har tänkt. Eller om man tänkt och i så fall varför man tänkt som man har gjort?
Visst tanken förstår jag ju i sak, det vill säga inga bilar på stadens gator.

Men problemen blir ju då ett antal, var ska gränsen gå för biltrafiken, ska Bredasten vara stoppet för folk på besök från Ljungby och Rydaholm / Bor, eller är det Kärnan som är gränsen för tillåten bilism?
Och om det senare är gränsen är risken då inte stor att detta i så fall politiska beslut får folk att göra sina eventuella inköp just där istället för att de butiker de annars tänkt besöka?

Det får ju inte vara så att politiska beslut ska avgöra vilka butiker folk kan och orkar besöka med rådande kommunala lagstiftning.
Men det står ju er Wocialdemokrater fritt att försöka förklara hur en bilfri lördag i centrum inte kommer att missgynna till exempel Hemköp sett till City Gross och ICA Kvantum.

Vidare vad gäller för dem som bor innanför denna eventuella bilfria gräns, för en gräns måste ju finnas.
Jag menar om man råkar bo i Pelikanen eller på Storgatsbacken kommer man då att vara förbjuden att just den ”utvalda” lördagen ta bilen för att lämna hemmet? Om inte kommer detta då att kräva en massa dispenser i form av dokument och id-handlingar för att besöka Granngårdens butik eller sina bekanta i Jönköping?

Nu råkar det ju även vara så att jag efter 35 år som tidigare affärsidkare vet att lördagarna lockar mycket kunder från andra kommuner.
Tidigare innan Länbo köpte vår tomt så hade vi bakom ”Hornbrinkshuset” en grusplan som användes som parkering. På denna parkering stod i princip samma bilar hela lördagen.
Varför inte rannsaka er själva lite?

Jag menar hur ofta tar ni ”vänsterblivna” politiker bilen från butik till butik under er eventuella shopping, och om inte ni gör det varför skulle då ”icke infödda” kommuninvånare med bristande vetskap om parkeringsmöjligheterna i vår stad köra runt kors och tvärs när de väl hittat en parkering?

Den som tar bilen till dagens Värnamo parkerar där han / hon finner en parkering och går sedan sina ärenden. Förstår ärligt talat inte varför vissa brinner så för en bilfri lördag.
Men om just bilfritt är så viktigt varför då inte välja en eller flera söndagar per månad istället så att handeln inte drabbas?

Johnny Hornbrink
Kommunfullmäktigeledamot SD-Värnamo

Taggar

Dela


2 reaktioner på Debatterar bilfri lördag

Tycker man endast kan stänga av från viadukten ner till gamla polishuset – kanske Åbnron ibland. Något annat skulle vara trams

Vi i östra kommundelen behöver inte besöka Värnamo. Det som inte finns i Rydaholm handlar vi i Växjö. Där är ju lägre priser och bra parkeringar, vilket många Värnamobor också upptäckt.
Då kan ni ha bilfritt. Växjö löser problemen och nu är bensinen billig

Kommentarsfunktionen är stängd