Nyheter

Debattartikel från Erikshjälpen

Värnamo.nu

Nyheter Erikshjälpen vill gärna debattera hur återvinningen av kläder ska gå till.

Därför har de skickat oss en insändare som vi publicerar här

Låt dina begagnade kläder göra verklig skillnad  Hjälpa utsatta – eller få en rabattcheck?

Fundera ett extra varv innan du bestämmer var du ska lämna dina begagnade kläder.  Allt fler stora klädkedjor satsar på insamling och återvinning av kläder.

Kunder som lämnar in en kasse begagnade kläder får en rabattcheck som tack. I många fall återanvänds inte plaggen i Sverige, utan säljs vidare på en global marknad där köparen i sin tur avgör om textilierna ska återvinnas, säljas eller skänkas till behövande.

En stor andel textilier blir också sopor eller bränns.  Enligt kedjorna handlar initiativen om att de vill ta ansvar, men även om det finns en hållbarhetstanke är klädkedjornas syften i grunden förstås rent kommersiella.

Man vet att medvetenheten hos klädkonsumenterna ökat och är ute efter god PR. Samtidigt uppmuntrar man kunderna till nya klädinköp och ökad konsumtion med en rabattcheck.

Eftersom kedjan av aktörer som tar hand om dessa begagnade kläder ofta är lång, finns inga garantier för att kläderna – eller överskottet från eventuell försäljning – går till någon form av bistånd.

Tyvärr är tydligheten oftast bristfällig och vag om hur det ekonomiska överskottet används i biståndsinsatser, och går än mindre att följa upp.  Vi på Erikshjälpen Second Hand tror att det finns en betydande risk att kommersiella handlare över tid kommer ta uppmärksamhet från vårt och andra ideella aktörers behov av gåvor.

Här har du som gåvogivare ett val. Vill du att dina gåvor ska göra verklig skillnad är det en god idé att sortera ut dina hela och rena kläder och skänka dessa till en erkänd ideell secondhand-aktör – eller en kommersiell klädkedja som samarbetar med en trovärdig, ideell aktör.

Hos oss på Erikshjälpen Second Hand får du inga rabattcheckar när du lämnar en gåva. Men du kan gå hem med vetskap om att du, utöver din viktiga insats för miljön, också bidragit till att barn och familjer världen över får trygghet, utbildning och bättre hälsa.

Tomas Bjöersdorff  Verkställande chef Erikshjälpen SecoHand Butiker

Taggar

Dela