Nyheter

Debatt: Plasten i Bor – i väntan på vad?

Nyheter Nedan kommer en text om Lannabranden 2009 signerat Jörgen Lindelöf. Detta med anledning av plaståtervinningen i Bor.

Bild från branden i Lanna 2009. Foto: MSB

Lärdomar från branden i Lanna år 2009
Måndagen den 29 juni 2009 kl. 11.54, larmas Räddningstjänsten till en brand vid plaståtervinningsföretaget Swerec AB i Lanna.
I en Olycksförloppsutredning utförde Räddningstjänsten i Gislaved-Gnosjö samt Värnamo där följande utdrag i utredningen finns att läsa om branden:

”Släckningsarbetet får miljökonsekvenser
Den är så omfattande och resurskrävande att mycket fokus riktas på släckningsarbete och egendomsräddning. Detta gör att miljökonsekvenserna inte får lika stort utrymme.

Avsaknad av brandpostnät skapar en stor osäkerhet i början av insatsen och begränsar insatsens flexibilitet. Den alternativa försörjningen av släckvatten som används vid denna insats är inte tillräcklig för en industribrand av denna storlek.

Vid kontroll av branddammen visar det sig att släckvatten har ansamlats. Det upptäcks att en distans i avstängningsluckan ej har tagits bort vilket medför att damen har släppt igenom förorenat släckvatten. Dammluckan tätas omedelbart.
Förorenat släckvatten har runnit ut i efterföljande dikessystem.
Efter kraftigt åskregn leder detta till att förorenat vattnet når Kvarndammen i Lanna onsdagen 1/7.

Risker med släckningen
Anledningen till branden okänd men får ett snabbt brandförlopp i en stor mängd brännbart material.
Lokalen är även mycket svårorienterad p.g.a. rök. Räddningsledaren (RL) beslutar kl 12.15 att ingen rökdykning skall ske på grund av risk med högspänning samt förekomst av stora mängder brandfarlig vara.

RL beslutar att göra en insats med hjälp av skärsläckare vilket dock misslyckas på grund av handhavandefel. Insatsen övergick till släckning med vatten.

På grund av dålig släckeffekt ändrar man taktik till att göra en insats med skumläggning. Insatsen får dock avbrytas på grund av akut vattenbrist. Vattentransport till brandplatsen skall ske från Albosjön.
Runt byggnadens fasad förvarades stora mängder brännbart material.
Vid brandens upptäckt råder klart väder, temp + 28 grader C och genomsnittlig vind från öster 3 m/s.

Brandspridning sker till ett skogsområde norr om brandplatsen vilket medför att några villor i grannskapet hotas av brandspridningen. Flera räddningsstyrkor sätts in för att begränsa denna spridning.
Vattenförsörjningen tryggas via fast slangsystem från Kvarndammen samt understöd via tankbilar vilket medför att räddningsledaren har branden under full kontroll. Räddningstjänsten avslutas den 30 juni kl 09.30.

550 ton plast brann i Lanna
Totalt bedöms 550 ton plast ha brunnit. Av detta är 200 ton polyvinylklorid (PVC) och 350 ton polyeten och polypropen. I Bor förvaras enligt uppgift 17 000 ton avfallsplast!
Värt att notera är att om brandröken hade legat över samhället och det hade regnat hade det blivit en syrautfällning över samhället.

Kostnaden för räddningsinsatsen blir avsevärd och beräknas till 575 tkr. Nästan 100 brandmän från flera räddningstjänster (18 stationer) deltar i släckningsarbetet.
Hanteringen av förorenat släckvatten blir inte optimal på grund av att dammluckan i släckvattendammen ej stängs korrekt. En distans i konstruktionen gör att luckan förblir öppen och släckvatten strömmar ut ur dammen.”

Plaståtervinningen i Bor

Betala och agera nu – och red ut senare
Det pratas om att stoppa arenabygget p.g.a. underskott i stadskassan. När då någon i vårt demokratiska samhälle inser att pengarna inte räcker till i samhället så får denne någon, skit för det!
Till hur mycket ska pengarna räcka?
Brobygget, simhall, skola/omsorg, infrastruktur mm. mm. Att skydda samhällen och miljön, måste gå före!

Lagar, förordningar och juridik styr säkert över Plaståtervinningen i Bor.
Men NU måste politikerna före allt annat, få bort plasten från Bor utan att ta hänsyn till juridiken. Juridiken släcker ingen brand!
Det räcker inte med att förse anläggningen med nytt säkert staket!
Det räcker inte med att låsa fabriken med säkra lås!
Ett åsk-/blixtoväder, brännglaseffekt, lek eller annat kan få oanade konsekvenser för Bor.
Med enligt uppgift 17 000 ton plast paketerat i balar som vittrar sönder och redan nu, förstör miljön!
I Lanna brann ”endast” 500 ton plast!

Agera i Bor NU! Innan något förskräckligt händer!
Vilka kunskaper finns det idag om liknande brandförlopp händer i Bor?
Finns det resurser?
Finns det släckkunskap i plast?
Hur tätar man dagvattenbrunnarna?
Hur stoppar man släck-/lakvatten från att nå naturen?
Hur skyddar man närområdet – fastigheter och skog?
Hur undviker man syrautfällning om brandröken lägger sig över samhället?
Hur får man snabbt ut innevånarna?

Jörgen Lindelöf

Plaståtervinningen i Bor. Foto: Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela


3 reaktioner på Debatt: Plasten i Bor – i väntan på vad?

Bra skrivet, detta är oerhört. Kommunen hanterar mina och andras pengar på ett sätt som lämnar mycket att önska. Arenakostnaden sägs komma att bli 210 miljoner. Vad sades om Gummifabrikens kostnad och vad blev den? Någon som vet?

Bra sammanställning av miljöhotet Jörgen ,som finns lagrat i Bor. Hur ställer sig brandmyndigheten till denna lagring av organiskt brännbart material ? Med detta stora energi innehåll. Sedan undra man hur tandlös miljölagen är, miljöprövning vid tillståndsansökan och krav på fonderade medel vid miljöbelastande verksamhet mm. Ansvar ligger ytterst på producent av engångsplast med att lösa hela loopen till återvinning. Nu kommer kommun att få ansvaret 1 Januari 2024 att ta hand om engångsplast.

Kommentarsfunktionen är stängd