Nyheter

Debatt: Förödande med ”Bilfri lördag”

Nyheter Moderaterna debatterna Socialdemokraternas motion: Bilfri lördag

Socialdemokraternas motion en ”Bilfri lördag” riskerar att få förödande konsekvenser

Socialdemokraterna i Värnamo kommun lämnade under torsdagens kommunfullmäktige in en motion med syfte att införa en bilfri lördag i Värnamo innerstad en gång i månaden. Den bilfria dagen skulle enligt förslaget innebära att persontrafik förbjuds att köra i Värnamo innerstad mellan klockan 10.00–18.00, samt att de undantagna fordonens hastighetsbegränsning skulle sänkas till 30 km/timmen (linjebussar, färdtjänst, taxi, utryckningsfordon samt fordon med särskilt tillstånd).

Socialdemokraterna vill att barn ska få mer utrymme att vistas på gatorna utan att behöva tänka på trafiken och menar samtidigt att det den bilfria lördagen skulle bidra till att hålla nere koldioxidutsläppen.

• Förödande konsekvenser
Detta är ett mycket dåligt förslag och effekterna skulle vara förödande för turism och handeln i Värnamo innerstad. Om vi ökar tröskeln för att handla i de lokala butikerna och möjligheten att ta sig till stadens restauranger och andra ställen som våra medborgare vill eller behöver, skulle det antagligen öka strömningarna till andra handelsområden och städer istället.

Att barn skulle få mer utrymme att röra sig på gatorna utan att behöva tänka på trafiken skulle kunna få förödande konsekvenser då detta skulle kunna ledan till ett vanebeteende att gå på vägarna och inte på trottoarer.

Socialdemokraterna i Värnamo kommun har inte tänkt på effekterna av sin motion.

Vi moderater är på medborgarnas sida och värnar näringar och frihet för medborgarna i vår kommun. Om medborgarna i Värnamo kommun frivilligt vill avstå bilen till förmån för promenad och cykling uppmuntrar vi självklart detta beteende. Att införa ett stelbent tvång som begränsar människors rörlighet vänder vi oss dock emot.

Tobias Pettersson
Föreningsordförande Moderaterna i Värnamo kommun

Tobias Pettersson. Arkivbild

Taggar

4 reaktioner på Debatt: Förödande med ”Bilfri lördag”

Det absolut dummaste Jag har hört måste väl ändå ta priset som det mest idiotiska förslag alla kategorier

Hur tänker dom nu vi so bor i kranskommunerna ska vi parkera vid bredaste och gå in till stan eller kanske helt enkelt blir portade i city .Så idiotiskt förslag så jag tro inte det är sant

Hade det varit Greta som la fram detta förslag hade hela VÄRNAMO jublat, men det var inte Greta som gjorde det… det ledde ju till lite negativa kommentarer

Kommentarsfunktionen är stängd