Nyheter

De vill bevara nattisverksamheten

Nyheter ”Låt nattis vara som det är”. Det menar Jacqueline Wennersten och Cazzandra Hassmund, som slår ett slag för att bevara verksamheten som den är.

”Låt nattis vara som det är”. Det menar Jacqueline Wennersten och Cazzandra Hassmund, som slår ett slag för att bevara verksamheten som den är. Foto: Privatbilder

För ett par veckor sedan berättade vi att barn- och utbildningsnämnden beslutade att fortsätta med nattisverksamheten i Värnamo kommun. Skillnaden från tidigare är att verksamheten kommer att vara öppen varannan helg och stängd vid storhelger och under fyra veckor på sommaren. Beskedet upprörde föräldern Jacqueline Wennersten, som startade en namninsamling med ambitionen att bevara nattis som det är. Efter att namninsamlingen startades fick Jacqueline Wennersten sällskap av Cazzandra Hassmund och flera andra föräldrar för att tillsammans strida för att bevara nattisverksamheten.

– Förhoppningsvis kan insamlingen få nämnden att ändra sig. Det är dags att vakna upp och se hur verkligheten ser ut 2021. Är en namninsamling det minsta ja kan göra för att få ha kvar nattis så är det det jag kommer göra. Nattis betyder trygghet. En säker plats för barn att vara på och det ger oss föräldrar en känsla av trygghet. Med andra ord betyder nattis mycket för oss som har behovet av det. Det betyder mycket för våra barn att ha en trygg plats att vara på medans vi arbetar. På så sätt skapar man trygga och glada individer. Det är ju ändå tack vare nattis jag kan få jobba med mitt yrke och jag tänker inte skämmas över att vara en av dom föräldrarna som har det här behovet, säger Jacqueline Wennersten. 

Även Cazzandra Hassmund ser stor problematik med ändringen. 

Att spara in på en fungerande barnomsorg är fel. Oavsett dag, kväll, helger och natt. I slutändan är det bara pengar det handlar om, inte barns trygghet och vuxnas arbeten. Begränsningarna som har gjorts kommer ställa till det för många, om man inte har släkt, vänner som kan eller vill hjälp till hur löser man det då de helger nattis håller stängt som exempel. Att tänka in i framtiden valde Värnamo kommun att göra när man öppnade nattis, nu väljer man att gå tillbaka. Man ställer till det för så många familjer, över 50 barn har varit inskrivna. Skulle nattis stänga ner helt hade de som är i behov och inte kan lösa med släktingar varit tvungna att byta jobb och i värsta fall blivit arbetslösa. De riskerna finns nu även med begränsningarna. De flesta arbeten kräver obekväm arbetstid, då måste kommunerna tänka framåt. Nattis har de åren de funnits varit fantastiskt verksamhet och borde bedrivas precis som det gjorts utan begränsningar som begränsar möjligheterna till arbete. Skolinspektionen har gjort en studie som visar de negativa påföljderna av att kommuner sätter in begränsningar. Kommunerna ska sträva efter att ge barnomsorg på obekväm arbetstid vilket nu Värnamo väljer att begränsa. Det är bakåtsträvande.

Nattis är ju ingen lagstyrd verksamhet, vilket innebär att kommunen inte enligt lag måste bedriva sådan verksamhet. Hur ser ni på en sådan sak? 

– Bara för att något inte är lagstyrt betyder det inte att det inte finns behov. Nattis är något som borde bli lagstyrt så som samhället ser ut i dag, vilket hade gjort att kommunerna inte kan begränsa eller ta bort nattis hur som helst. Den dagen Värnamo valde att öppna upp nattis gav de invånarna en stor möjlighet som de nu väljer att begränsa. Jag anser att kommunen har en skyldighet nu när människor byggt upp sina arbeten med hjälp av nattis. Så som nattis har bedrivits fram till nu är ju såklart det bästa, säger Cazzandra Hassmund.

Jacqueline Wennersten avslutar med att sända en signal till politikerna. 

 Se inte över nattis över huvud taget. Låt nattis vara som det är, då det är ett fungerande koncept med trygga föräldrar, barn och även personal. 

Taggar

4 reaktioner på De vill bevara nattisverksamheten

Om Värnamo kommun i sin tur vill ha folk som jobbar inom äldreomsorg, polis, sjukhus, brandkår och så vidare borde man tänka sig noga för i detta läget… Att erbjuda plats på nattis för barn vars föräldrar gör stora insatser för samhället under obekväm arbetstid borde vara en självklarhet. Visst vill ni som tar dessa beslut få hjälp av till exempel ambulanspersonal även under storhelger och på semestern. Eller ska all verksamhet i samhället läggas ner vid dessa tillfällen samt varannan helg? Ge förutsättningar för barnfamiljer i stället för att motarbeta. Gör om – gör rätt.

Heja vardagshjältarna!

Politikerna har nog glömt bort att det är val nästa år. Så som de härjat de senaste åren med sina nedskärningar och bostadsplanering blir det nog ett maktskifte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *