Nyheter

De tre vise männen kommer med gåvor

Nyheter Linus Perssons julkalender avrundas med en händelse på Trettondagen.

Överlåssmed Matts Unnerhag, med företag i Värnamo, står vid parkeringen vid Ekhults missionshus som håller på att byggas till. Han är en av de utvalda vise män som ska åka till Skillingaryd och lämna present till de nyfödda underbarnen Anna och Lukas. Tidigt på morgonen har han fått ett samtal från övermiljöchef Uno Jonsson att han måste vara på plats och åka.

Men vi går tillbaka en dag, trettondagsafton. I princip hade hela Tofterydsbygden men folk även från Svenarum och Hagshults socknar träffats i Peos lada. Ordföranden överskjutfältsmotståndaren Peo Toftgård meddelar att två underbarn har fötts i Skillingaryd och att tre vise män bör komma från öster, det vill säga Tofterydsbygden.

Överfacebookskrivare Birgit Hansson opponerar sig direkt och menar att det även ska sändas tre kloka kvinnor. Namnförslagen haglar fram. På manssidan är Göran Andersson i Ryd, Sören Svanström i Torp, Christoffer Flood i Torp, Lennart ”Putte” Pettersson i Nåthult med flera men alla tackar nej.

Då föreslår överrallyförare Sven ”Ekhultsskräcken” Gustavsson tre män som ordinarie: Överbyggmästare Jonny Gustavsson, övermiljöchef Uno Jonsson och överpensionärskommunalråd Evald Andersson. Förslaget går igenom utan votering.

Ordföranden Peo menar på att tre vise bör utses om de ordinarie får förhinder. Överschaktsmästare Samuel Toftgård viftar glatt med näven och föreslår överkommunchef Torbjörn Åkerblad, överkonservburkssäljare Jonas Toftgård och Matts Unnerhag. Ett förslag som röstas med bravur men Birgit hävdar kvinnornas roll. Flera namn kommer fram, bland andra översvampplockare Lillemor Flood. Men hon tackar nej för att bensinpriset är för högt, Anna-Maria Toftgård, tackar nej för hon har spelning i Värnamo. Vidare tackar Viola Jonsson nej för hon ska sy gardiner i Klevshult.

Då tar Annica Persson i Boarp ordet. Hon föreslår överhästskötaren Maria Roos, överhyvlerikontorsbiträdet Malin Gustavsson och överladusköterska Eva Toftgård. Nog med förslag var mötets mening och det röstas igenom. Övermöbelarbetaren Christer Engström menar på att det borde behövas vise kvinnor till de tre valda. Behövs inte dundrar Maria Roos: Vi är kvinnor och kan sköta våra uppdrag utan suppleanter.

Åter till parkeringen vid Ekhults missionshus. Två bilar dyker upp genast. Det är Jonas Toftgård och Torbjörn Åkerblad som kommer. Båda har liksom Matts blivit kallade av de ordinarie männen, varken Uno Jonsson, Evald Andersson eller Jonny Gustavsson kunde. De tre vise männen är på väg att åka när de hör bjällerklang och hästsskjuts. Det är de kloka kvinnorna, Maria, Malin och Eva. De tre vise männen hoppar på skjutsen och färden går mot Skillingaryd och Per och Evas stall.

Sextetten kommer till Skillingaryd och kliver in i Evas och Pers vardagsrum. Josef, Maria, Anna och Lukas är på plats. Eva har dukat fram finporslinet och dagen till ära har Per varit ute och klippt gräsmattan eftersom det var dåligt väder på midsommarafton.

Matts är först fram med sin present: Ett nytt säkerhetslås som är fjorton gånger bättre än de som finns på marknaden i dag och familjen kan alltid bo inom lås och bom. Torbjörn kommer med ett exemplar av kommunens dyrprodcerade tidning Här och lovar att det ska finnas bostäder i Skillingaryd om 20 år som Anna och Lukas kan flytta in i. Jonas kommer med presentkort på Hemköp för 10.000 kronor som gäller för blöjor och barnmat.

De kloka kvinnorna är inte sämre. Lena lovar en tomt i Tofterydsbygden, Eva lovar gratis barndop med alla tillbehör i Peos Lada, och eventuellt i framtiden bröllopsfester för Anna och Lukas under förutsättning att ingen gifter sig med en Vaggerydsbo. Malin erbjuder en rallytur, rabatt på hyvlat virke och ett livslångt medlemskap i Liberalerna. Marias gåva är 87 lektioner i hästkörning och 31 lektioner i körövning i  kyrkokören under Rebecca Wendels ledning samt jobb i framtiden för Anna och Lukas på Kinnarps.

Sextetten åker hem till Tofterydsbygden. Kvar i det fina hemmet är familjen Josefsson samt Eva och Per. Eva öppnar munnen och säger till Per och familjen Josefsson: Med dessa fina gåvor ska ni stanna kvar inom Skillingaryds församlings gränser och inte flytta till Säffle.

Taggar

Dela


1 reaktion på De tre vise männen kommer med gåvor

Kommentarsfunktionen är stängd