Nyheter

De fostrar morgondagens entreprenörer

Nyheter Entreprenörskap sätter fart på kommunens näringsliv. — Alla elever som har gjort det här säger att de får ut mycket av det, säger läraren Anette Klasson på Finnvedens gymnasium.

Linda Bylund, Anette Klasson, Martin Berggren och Magnus Pettersson är fyra av lärarna som går i bräschen för Finnvedens gymnasiums fokus på entreprenörskap. Bild: David Alin

Ung Företagsamhet är en nationell utbildningsorganisation som sedan 1980 ger unga möjlighet att utveckla sin företagsamhet och kreativitet genom utbildningen UF-företagande. Under UF-året får eleverna möjlighet att arbeta vidare med en idé som de tror på och brinner för och uppleva ett företags hela livscykel genom att starta, driva och avveckla ett UF-företag. UF-företagande möjliggör ämnesöverskridande samarbete på skolan och utvecklar elevernas förmåga att samarbeta, lösa problem, fatta beslut och ta ansvar samt att eleverna lär sig grunderna i företagande.

– Vetenskapliga studier visar att UF-företagande leder till högre befattningar och en framgångsrik karriär. Eleverna lär sig att ta konflikter, de har lärt sig kompromissa och att allas åsikter räknas och alla elever som har gjort det här säger att de får ut mycket av det, säger Anette Klasson som arbetar som lärare på teknikprogrammet på Finnvedens gymnasium.

Sedan 2014 arbetar skolan med kursen entreprenörskap, där bland annat UF-företagande ingår. Tillsammans med Linda Bylund, Martin Berggren, Magnus Pettersson och ytterligare två kollegor går Anette Klasson i bräschen för skolans fokus på entreprenörskap.

– Ungefär 40 till 50 UF-företag ser dagens ljus under varje läsår, så sedan 2014 har minst 300 företag skapats. Det är viktigt att vi lever som vi lär. En entreprenör ska aldrig vara nöjd utan vilja driva vidare och utveckla verksamheten ännu mer. Det är vårt mål med vårt arbete: att driva UF-företagandet framåt, säger Anette Klasson.

– Det är en kurs som ger styrka och som låter eleverna bli kreativa. Som lärare blir du en del av alla företag: när eleverna lyckas så blir du full av glädje, man blir också fullt besviken när de misslyckas, och det är så kul att en del av den resan, säger Linda Bylund.

– Det roligaste av allt är att se utvecklingen. Jag är själv gammal entreprenör och har drivit eget företag. Det är så kul att se eleverna börja någonstans, om än kanske i liten skala så känner man igen sig i alla delar. Speciellt är det kul att se problemlösandet i början. Det handlar om att tillåta eleverna göra misstag för att de ska lära sig. Det är inte många kurser som tillåter en att göra misstag, vilket jag tycker är jätteroligt. Det är en karaktärsutvecklande och framför allt en av de roligaste kurserna att ha, säger Martin Berggren.

– Vi har väldigt god hjälp av regionkontoret för Ung företagsamhet i Jönköping. Har man en fråga så svarar de jättesnabbt, de stöttar och hjälper till. Mina elever har haft jättemycket hjälp av dem, berättar Magnus Pettersson.

Kvartetten framhåller samarbeten som en stor framgångsfaktor.

– Vi har ett jättegott samarbete med Värnamo kommun, Värnamo Näringsliv och Värnamo City som ger oss och eleverna möjligheten att utveckla verksamheten ytterligare. Att ha de samarbetena är guld värt. En sak vi däremot önskar är att få schemalägga lektionerna så att de ligger parallellt. Det skulle ge oss möjligheter att göra större arrangemang och få eleverna att blanda sig ännu mer, samtidigt som våra lärarkompetenser nyttjas ännu mer. Alla hade vunnit på det, säger dem.

2019 blev Finnvedens gymnasium årets UF-skola och 2024 har skolan tre representanter vid SM-finalen i ung företagsamhet som avgörs i slutet på maj. ClearWood UF kan bli årets hantverkare, Träsmak UF kan vinna årets tjänst och företagets säljare Hilma Ihreborn kan bli årets säljare.

– Nu siktar vi på att bli årets UF-skola 2025 och målet är att vi ska skicka fler representanter till SM-finalerna än Erik Dahlbergsgymnasiet, avrundar Anette Klasson.

LÄS MER:  En gjuten medaljchans
LÄS MER:  Dubbla medaljchanser för unik företagsidé
Taggar

Dela