Nyheter

Dagar vi minns: När Robin Söderling slog ett slag för Ockelbo

Nyheter I dag startar vi en ny artikelserie om dagar vi minns. Först ut är David Alin på redaktionen, som berättar om en oförglömlig filminspelning.

Nu ska jag berätta en historia för er. Många gånger när jag berättar för människor att jag är journalist, blir de misstänksamma och ryggar tillbaka. Jag ser i deras ögon hur frågan tornar upp sig: 

”Är det en ung Janne Josefsson som sitter mitt emot mig?”

Och jag svarar på sedvanligt vis: ”jag är här för att berätta en historia, inget annat”.

Och nu ska jag berätta en historia för er:

Vi backar bandet till tisdagen den 27 juni 2017. Under studietiden i Gävle arbetade jag som sommarvikarie på Gästriklands Tidning, en veckotidning med ungefär 10 000 läsare. Molnen tornade upp sig utanför redaktionen när jag i min hand hade fått telefonnumret till en lantbrukare vid namn Sune Hammarlund.  

Sune hade på sin gård utanför Ockelbo byggt den nordligaste grästennisplanen i landet, belägen mitt emellan sina kohagar. Året innan hade min kollega Ebba varit ute på platsen och gjort ett reportage om byggprocessen. Artikeln får uppmärksamhet, så till vida att en vårdag 2017 ringer telefonen hemma hos Sune. I andra ändan finns spelbolaget Unibet, som hade fått syn på reportaget, och kom med en förfrågan: ”Får vi komma och spela in en reklamfilm med Robin Söderling på din tennisplan? Tanken är att filmen ska visas under Wimbledon.” Lantbrukaren från Nordanåsbo blir överlycklig och svarar ja. Den 27 juni 2017 vallfärdas alla länets medier, inklusive Gästriklands tidning, till den lilla bondgården utanför Ockelbo.

Min tanke från början var att alla medier kommer att lägga fokus på Robin eftersom han är en så stor tennisstjärna. Men jag valde att lägga fokuset på Sune, eftersom att var Sunes tanke som låg bakom det hela. Under morgonen ringde jag upp Sune och pratade en lång stund. Han var så lycklig över att fått den här möjligheten.

– Det är stort att få hit Robin Söderling till Nordanåsbo. Jag såg honom när han gick till final i Franska öppna. Folk förstår att det är stort att få hit en sådan stjärna till Ockelbo, säger Sune. 

Sagt och gjort, jag sätter mig bakom ratten på redaktionsbilen och kör de fem milen upp till Ockelbo och vidare ut landsbygden. Man kan inte föreställa sig att stöta på en grästennisplan av sådan klass, mitt ute på den gästrikländska landsbygden.

När jag rullar in på Sune Hammarlunds bondgård möts jag av redaktionsbilar från SR Gävleborg, SVT Gävleborg och Mittmedia. Alla var på plats för att få en skymt av tennisstjärnan Robin Söderling, som har tagit sig hela vägen till Nordanåsbo, för att spela in en reklamfilm. Min tanke från början var att jag kommer inte vara först med informationen, men att jag skulle få med mig de bästa bilderna hem, eftersom Gefle Dagblad och Arbetarbladet representerades av samma reporter.

Således lade jag ett stort krut på att få med mig en en förstasidesbild hem, men även en fin duobild på Sune och Robin. Övriga medier lade stort krut på att få videointervjuer med Robin Söderling medan jag mest ville ha ett citat. Jag lånade Söderling i två minuter och ställde följande fråga:

”Varmt välkommen hit, Robin. Hur känns det få spela in en reklamfilm för Unibet i Ockelbo? 

– Jag har gjort ett par filmer för dem redan så jag börjar få in vanan. Vi har spelat in i Melbourne, Paris, New York och nu Ockelbo. De fyra världsmetropolerna.”

”YES!”, kände jag när jag glad i hågen fick mitt citat att pryda med, såväl förstasidan som avslutning på artikeln. Nu handlade det om att ordna ettanbilden. Jag ville skapa dramaturgi och sticka ut från mängden. Jag bestämde mig därför att lägga mig på mage och krypa fram till tennisnätets slut, för att få ett djup i bilden.

Till slut fick jag den, pangbilden. Jag njöt i fulla drag när tidningen kom från tryckeriet och helheten blev formidabel (se förstasidan nedan): 

Så, mina vänner gick det till när Robin Söderling slog ett slag för Ockelbo.

Vi kommer att återkomma med fler historier av liknande karaktär, för att få berätta för er läsare om oförglömliga ögonblick från journalistikens värld.

Tack för mig. 

Taggar

Dela