Nyheter

Dagar vi minns: ”Mycket stryk har jag fått”

Nyheter Som ansvarig för media med fotografer vid besök från Hovet händer det en del. Ibland kan det kan bli hårda tag som en fotograf fick kännas vid, berättar redaktionens Gert Olsson i vår serie om "Dagar vi minns".

Foto: Kungahuset

När jag var verksam vid länsstyrelsen i Jönköpings län ansvarade jag för mediakontakter. Det gällde även i samband med när länet fick besök av medlemmar från kungahuset. Jag har ansvarat för media och framförallt fotografer vid två besök av H.K.H. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel samt ett tillfälle när Kung Carl XVI Gustaf och rottning Silvia gästade Jönköpings län.

Händelsen jag nu vill berätta är om en gång när det hettade till. H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel var på ett tvådagarsbesök i Jönköpings län och vi hade, enligt önskemål, planerat ett program där de skulle få möta bland annat skolungdomar och entreprenörer. Efter första dagen med besök på cykelfabriken i Skeppshult och invigning av egendialys på länssjukhuset Ryhov var vi redo för dag två.

Första dagen gick utmärkt ur mediasynpunkt: alla höll sig till de regler vi skapat. De gjordes utifrån att media skulle få så bra möjligheter att göra sitt jobb som möjligt. Dag två började med ett besök på högstadieskolan på Råslätt. Ett besök som intresserade Kronprinsessparet så till den milda grad att vi fick tidspress inför det sista besöket i länet innan Kronobergs län skulle ta över. Det är nu det händer.

Sista anhalten var i Vrigstad, för ett besök hos David Gunnarsson och hans företag Daveart. Prins Daniel är en stor ishockeyfantast och ville möta mannen som målar merparten av målvaktsmasker till målvakterna i NHL och i stort sett till alla målvakter i SHL. Vi var överens om att media och fotografer skulle vara med när David berättade om sitt företag och sin konst – paintbrush, där han visade hur han tänker och producerar motiv under stor tidspress i många fall. När det var klart skulle media lämna lokalerna, eftersom Kronprinsessan Victoria skulle signera en målvaktsmask till den finske målvakten Pekka Rinne som vaktade kassen i Bosten Bruins. Alla åtlydde uppmaningen, förutom Aftonbladets legendariske fotograf Kai Rehn. Han dröjde sig kvar och fotograferade för allt han var värd. Livvakterna kom fram till mig och frågade om de skulle kasta ut honom.

– Ja gör det, klämde jag till med och ut åkte han med besked.

Någon vecka senare träffade jag Kai i Jönköping och frågade om han var något mörbultad efter behandlingen från personalen från SÄPO. Då fällde Kai orden som jag aldrig glömmer:

– Du ska veta sa Kai, det här var ingenting. Jag har fått mycket stryk världen över i min jakt på bilder, men du ska veta att jag har fångat unika ögonblick med min kamera som har varit värda allt som jag har fått utstå.  En sann konstnär och en kär vän, även om jag orsakade honom lätt smärta en dag i Vrigstad.

Taggar

Dela


1 reaktion på Dagar vi minns: ”Mycket stryk har jag fått”

Kommentarsfunktionen är stängd