Nyheter

Cykelväg på agendan

Nyheter – Med en cykelväg enligt kommunens standard mellan orterna möjliggör vi för pendlande och får även bort a-traktorer och EU-mopeder från de större vägarna, menar landsbygdsdialogens deltagare.

– Med en cykelväg enligt kommunens standard mellan orterna möjliggör vi för pendlande och får även bort a-traktorer och EU-mopeder från de större vägarna, menar landsbygdsdialogens deltagare.

Det finns ett önskemål från många kommuninvånare att ta sig fram över kommunen på ett trafiksäkert sätt. När landsbygdsdialogen i veckan gästade Bredaryd diskuterades flera önskemål, bland annat en cykelväg till Forsheda.

– En cykelväg enligt Trafikverkets standard, en asfalterad väg, kostar i rundal slängar 7 till 10 000 kronor metern. Vi jobbar ständigt med att hitta olika alternativ för hålla nere kostnaderna. Det jag kan säga att vi tillsammans med olika vägföreningar kan bygga betydligt fler meter för 10 000 kronor än vad Trafikverket gör, säger Mikael Karlsson (C). 

– En finess till med en cykelväg enligt kommunens standard, grusväg, är att alla A-traktorer får köra på en sådan. Det blir inte bara en väg att cykla på mellan Bredaryd och Värnamo, det innebär även att A-traktorer och EU-mopeder får köra på den. Med en väg att cykla på får vi även bort den långsamtgående trafiken, säger Camilla Rinaldo Miller. 

– Kommunen har avsatt 8 miljoner kronor för en cykelled mellan Värnamo-Bredaryd med ambitionsnivå grusväg. Trafikverket hade ett projekt på gång att skapa en cykelväg mellan Smålandsstenar och Värnamo, då trodde vi att det skulle lösa sig. Problemet var att den blev tre gånger så dyr som planerat och att vi skulle betala underhåll och drift, men att vi ändå inte skulle få bort problematiken med a-traktorer och EU-mopeder. Då sa vi nej. När vi byggde överföringsledningen 2020 ställde vi frågan på nytt. Då kom vi överens om att vi tar kostnaden för vägen men att Trafikverket tar underhållet, då sa tjänstepersonerna nej. Vår önskan är att lösa det hela, vi måste få bort A-traktorerna och EU-mopparna från de större vägarna, då kan vi inte var utlämnade till Trafikverkets regelverk. Där är vi nu, säger Gottlieb Granberg (M).

– Det finns 8 miljoner kronor avsatt, då säger jag: fortsätt bygg från Bredaryd till Forsheda, den möjligheten finns ju också. Gör vi den delen så kommer den inte att bli så dyr. Vi har ungdomar som pendlar mellan Bredaryd och Forsheda för att gå i skolan. Att göra en anslutning mellan orterna ger även möjligheten för ungdomarna att röra på sig också, säger 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Cykelväg på agendan

Cykelväg finns redan och har funnits i minst 50 år.från Västergatan i Forsheda går en utmärkt grusväg till Forshedaverket och sedan fortsätter det därifrån på gammla Bredarydsvägen. cyklade alltid denna väg förr och även nu. Det verkar som om beslutsfattarna i Värnamo kommun mest vill lägga pengar på saker så de kan berätta för barn och barnbarn vad de genomfört under sin tid som kommunpolitiker. Vägen mellan Forsheda – Bredaryd finns redan sedan länge!
Som någon skrev innan bara att fixa till lite hålor som vattenfylls vid regn.
Även andra långsamtgående fordon kan använda denna väg.
Förr körde bönder med flera sina traktorer på denna väg men det har ändrats av någon anledning.
Nu måste dessa ut på 27:an även att denna väg går parallellt med gamla Bredarydsvägen.
Men kanske för billigt alternativ för Värnamo kommuns politiker att bara köra dit med en lastbil med grus och fylla igen några gropar.
Meterpris hmmm en dags arbete och en lastbil med grus så är sju kilometer fin väg fixad!
Kostar inte 10 000 kronor per meter.

Bevare mig väl, ska man möta bilar, för det räknar jag dessa så kallade traktorer för, på cykelvägen nu också! Uschyanemej. Ett typiskt skrivbordsförslag.
Fixa till befintlig grusväg, groparna som vattenfylls vid regnväder och håll motortrafiken borta så blir det kanon.

Misstänker att denna idé kommer från någon som inte cyklar eller kommer att göra det heller för då hade man vetat att det redan finns en sju kilometer fantastisk grusväg mellan Bredaryd och Forsheda, i och för sig 200 meter längre än att cykla på 27:an. Testa den gärna då den är otroligt fin och driftas exemplarisk. Har cyklat den under de senaste 15 åren. Rekommenderas.

Cykelvägar är till för just cyklar och mopeder klass ll. Inte A-traktorer och EU-mopeder.

Kommentarsfunktionen är stängd