Nyheter

Cykelväg på agendan under landsbygdsdialog 

Nyheter Frågan om satsningen på en cykelväg från Hörle till Värnamo stad väckte känslor.

Frågan om satsningen på en cykelväg från Hörle till Värnamo stad väckte känslor. Bilder: David Alin/Arkivbilder. Montage: David Alin

När det vankades landsbygdsdialog i Hörle herrgård var trafiksäkerhet en av kvällens hetaste frågor. Projektledaren Linus Enochson inledde samtalet med att berätta om vad som hänt sedan den senaste landsbygdsdialogen 2017. Efter dialogen tittade kommunen tillsammans med samhällsföreningen på att skapa cykelvägar. Ett av förslagen var att inne i samhället bredda befintliga trottoarer för att skapa en cykelväg. Det andra förslaget gällde byggandet av en cykelväg från Hörle via Karlsfors, Aspö och Ljusseveka till Värnamo stad. 

– När det gällde det första förslaget enades vi och samhällsföreningen efter en lång diskussion att det inte var lämpligt att bygga där, med anledning av att det är Trafikverkets väg och att det är de som har rådighet i frågan. När det gällde vägen via Karlsfors och Aspö var alla markägare positiva till det. Problemet var att man sprang på patrull när en markägare sa nej till att tillåta övergång över en gårdsplan, sa Linus Enochson.

Vi vill ha en rak cykelväg ner till Gummifabriken, vad är problemet? Undrar en mötesdeltagare.

– Problemet är att det är Trafikverket som har rådigheten över den vägen, svarade kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C). Vi för en kontinuerlig dialog med Trafikverket men markrådigheten är problematiken: staten kan tvinga sig fram, men vi som kommun kan inte göra det. Jag förstår att är det väldigt frustrerande att inte kunna bygga en cykelväg bredvid en rak väg, men vi inte har rådigheten över vägen, sa Mikael Karlsson (C).

Efter att debatten fördjupades med nya tankar beslutades att kommunen tillsammans med samhällsföreningen gör ett nytt försök för att få till en cykelväg mellan Hörle och Värnamo stad. 

Taggar

Dela