Nyheter

Cristian satsar på våffelcafé

Nyheter Läroböcker byts mot delikatesser när Forshedas gamla skola får nytt liv. – Det här ska bli ett turistmål, säger Cristian Enica.

Bilder: David Alin

Läroböcker byts mot delikatesser när Forshedas gamla skola får nytt liv. – Det här ska bli ett turistmål, säger Cristian Enica.   [1/4]

De tidigare skollokalerna har förvandlats till ett våffelcafé med plats för ett 40-tal personer.  [2/4]

Så här ser ett av de mindre rummen ut.   [3/4]

Så här ser ett av de mindre rummen ut.   [4/4]

Har du besökt något evenemang de sista åren har du stött på en röd liten mopedbil med kaffeservering bak till. Mannen bakom ratten heter Cristian Enica, en entreprenör med ett stort intresse för kaffe och en bakgrund som säljare. Som en av franchisetagarna till kaffemärket Fogarolli hjälper han till att sprida varumärket över hela landet och ner i Europa. Under de sista åren har verksamheten utökats med en glass- och våffelbil där besökare på såväl Fredriksdalsteatern i Helsingborg som under musikfestivalen Lollapalooza i Stockholm har fått möjlighet att ta del av Forshedabons delikatesser, men innerst inne har Cristian haft en ambition om att få göra något på hemmaplan. 2019 fick han upp ögonen för Forshedas gamla skola och efter en diskussion med hembygdsföreningen har han nu fått klartecken att skapa ett våffelcafé på nedervåningen.

– Jag har länge tänkt ”varför ska jag åka och jobba överallt med glassbilen när det finns ett hus hemmavis”? Till slut ringde jag Ilse (Kastanius, i hembygdsföreningen) och ställde frågan. Mitt mål är att göra det här till ett turistmål och hembygdsföreningen tyckte att det här var en trevlig idé. Vi har redan fått fin respons och mitt mål är att göra alla nöjda, säger Cristian.

Cristian ser stora möjligheter för den nya satsningen.

– Det saknas den här typen av verksamhet från Gislaved och Gnosjö ned till Bredaryd. Med närheten till High Chaparall också så finns det potential att göra det här till turistmål. Jag tror att människor vill ha mer, se bara på Riccardos glasscafé i Halmstad. Många från GGVV-regionen känner till Riccardos och ser det som ett nöje att ta en utflykt dit, just för att det vet vad som väntar. Kan man koppla en utflykt till god mat så ser jag Forsheda som ett bra alternativ och för mig handlar det om att utveckla platsen till att bli ett fint turistmål där det ska finnas goda våfflor, musik och god service. Vi har fått pengar från Leader Linné för att starta en hemsida och kommer att satsa mycket på att locka turister, säger han.

För att skapa ytterligare en lokal prägel har Cristian inlett ett samarbete med Forsheda IF.

– Jag värnar om ungdomar och från varje såld våffla går 10 kronor oavkortat till barn- och ungdomsverksamheten, pengar som ger möjligheten att utveckla verksamheten.

I veckan invigs caféet som har plats för ett 40-tal besökare. Caféet kommer att vara öppet varje helg under vinterhalvåret och till våren är ambitionen att verksamheten utökas med uteservering.

– Jag är riktigt nyfiken på hur folk kommer att ta emot det här. För mig handlar det om att ge människor möjligheten att få en riktig smakupplevelse. Fogarolli har på 18 år gått från en mopedbil till att ha 50 franchisetagare som har spridit varumärket över hela landet, så jag har goda förhoppningar om att även vi ska lyckas, avrundar Cristian.

Taggar

Dela


1 reaktion på Cristian satsar på våffelcafé

Hm.
Folke Wilson kanske hade gillat det.
Han var ju en säregen lärare tillika kantor som huserade i skolan, anno dazumal.

Kommentarsfunktionen är stängd