Nyheter

Coronaviruset i dag lördag…

Nyheter Om coronaviruset i dag: "Smittsamheten i covid-19 är störst i början, så det är viktigt att man tidigt reagerar på symptom som feber och hosta och är hemma redan vid misstanke om symptom" "Boende på äldreboende ska testas"

• Regionen
Att stanna hemma vid luftvägssymptom är den viktigaste åtgärden för att inte sprida smitta. Det är budskapet från Region Jönköpings läns smittskyddsläkare Malin Bengnér.
– Smittsamheten i covid-19 är störst i början, så det är viktigt att man tidigt reagerar på symptom som feber och hosta och är hemma redan vid misstanke om symptom. När man har känt sig frisk i en till två dagar kan man sedan gå tillbaka till jobbet, säger Malin Bengnér.
Ibland kan man ha känningar ganska lång tid efter en förkylning.
– Men känner man sig pigg och återställd och har varit hemma minst en vecka, är det okej att gå tillbaka till jobbet även med resthosta eller lätt snuva. Då är det inte längre någon risk för att man smittar.

Viktigt att upprepa är också råden om bland annat handhygien och att undvika kontaktytor med många människor.

– Ännu så länge har vi enstaka nya fall i Jönköpings län, men vi har en spridning i samhället. Utifrån utvecklingen i bland annat Stockholm, Sörmland och Östergötland vet vi att vi har en ökning av covid-19-fall framför oss även i Jönköpings län. Men när ökningen kommer och hur den ser ut vet vi inte med säkerhet idag, säger Malin Bengnér.

I Jönköpings län är 48 personer konstaterat smittade. Sex patienter vårdas på infektionskliniken och en person intensivvårdas.

Från och med igår kommer boende på äldreboenden i länet att testas för coronaviruset, eller covid-19 som sjukdomen heter. Det är regionen som beslutat om att utöka testerna och det gäller för äldreboenden där personer visat symptom. Hittills har bara patienter på sjukhus med luftvägssymptom och viss vårdpersonal provtagits.

• Handel och service
På ICA Nära i Skillingaryd packar man kassen efter önskemål och sen står den redo för betalning i kassan.
– Vi hjälper gärna dig som är i riskgruppen, välkommen in, hälsar Johan Forsander.

• Hög smittrisk
Risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög. Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom att undvika sociala kontakter för att inte smitta andra.

Viruset smittar när droppar och sekret överförs, när någon hostar eller nyser, antingen direkt eller via kontakt mellan personer. Tvål och vatten skyddar mot smitta och även handsprit kan hjälpa om du inte har möjlighet att tvätta händerna noga. Hosta och nys in i ditt armveck och undvik att ta på ditt ansikte.

• Vi publicerar inte allt
När det händer saker i vår närhet som engagerar blir det väldigt lätt rykten och olika felaktigheter. Vi är därför noga med att kontrollera exempelvis kommenterar i våra tidningar och tar inte med sådana som är vilseledande. Vi har de senaste dagarna tagit bort ett tiotal sådana kommentarer, främst om ryktesspridning kring coronavirus på skolor.

• En bra plats för att få central information är https://www.krisinformation.se/

Arkivbild

Taggar

Dela


1 reaktion på Coronaviruset i dag lördag…

Boende på äldreboende ska testas?

Är väl snarare de som jobbar i verksamheten,
som bjudit in virus och co..

Och det drabbar då våra gamla och sjuka.

Kommentarsfunktionen är stängd