Nyheter

Cornelia laddar bössan för SM-guld

Nyheter Lidköpingsbördiga Cornelia Dagobert vann EM-silver, i kombinerat jaktskytte, i Slovenien för lite drygt en månad sedan. I dagarna finns hon i Vaggeryds kommun där Jägar-SM arrangeras av Skillingaryds- och Hooks jaktvårdsföreningar…

Cornelia från Lidköping tävlar i helgens Jägar-SM

22-åriga Cornelia Dagobert vann sitt första SM 2016, tog nordiskt guld 2018 och ett EM-silver i Slovenien för en månad sedan. Vi träffade den unga och ödmjuka tjejen när anmälan gjordes till helgens Jägar-SM. Och hon har laddat inför helgens SM-tävlingar minst sagt… 

– Jag var i Slovenien i början av juli. Det gick rätt bra. Det var europeiskt jaktskytte, lite annorlunda än här hemma. Det är kula med fyra olika ställningar, trap och sport bland annat. 

Vad har du för förväntningar på helgens tävlingar?
– De är höga! Jag siktar på guld såklart. Sporting är min paradgren. Imorgon är det ”lilla SM”, då skjuter man i klasser. På lördag och söndag är det individuellt och lagtävlan för då Skaraborg som jag är med i. Då är det alla mot alla. Jag ser fram emot helgens tävlingar.

Cornelia tävlar i morgon i damklassen och det gör man från det år man fyller 18 år. Under fredagen finns också övriga klasser, såsom junior, veteran, oldboy och superveteran där skyttarna delas i sina respektive åldersgrupper. 

Under torsdagseftermiddagen var det dags för Cornelia att anmäla sig och invägning av vapen. Vapnet får väga max 5,5 kilo och avtryckaren får inte vara för lätt, minst ett halvt kilo. Cornelia är högerskytt och har ett högerdominant öga så skyttet görs alltså från höger sida. 

Hur är det att vara tjej i en rätt så mansdominerad sport?
– Ingen fara, go jargong har vi med killarna, så det är bra. 

Vad gör Cornelia när hon inte är tävlingskytt?
– Jagar hemma på heltid. Både älg och vildsvin. Jag har en gråhund också där hemma. Jagar i Skaraborgstrakten, Värmland och Jämtland. Alla jagar i min släkt. 

Vad är det bästa med jakt?
– Naturupplevelsen, säger Cornelia snabbt utan att blinka.  

Vapnen Cornelia vägde in hade en tyngd på 4,70 kilo samt 4,17 och avtryckaren var godkänd. En liten kontrollklisterlapp sattes på och Cornelia kunde lämna klubbstugan för att provskjuta sportingen strax intill. På vägen ut möter hon skyttekollegan Bernard Raimondo, som tävlar i veteranklassen imorgon, han berömmer Cornelia ”Duktig tjej det där”. 

Och det är så. I helgen får seniorerna, veteranerna, oldboys, superveteranerna se upp för Cornelia har laddat bössan för guldmedalj.

Fotnot: I morgon börjar Cornelia med rådjur och sportskytte innan lunch i Skillingaryd och under eftermiddagen finns hon i Hok där älg och trap ska avgöras.
Cornelia med i skyttelag nummer 16 och då tävlas det i rådjur, älg, trap och sport, allt gånger två under lördag och söndag, både i Skillingaryd och Hok. 

Cornelia väntar på sin tur  [1/5]

  [2/5]

  [3/5]

Vapnet ska vägas in av Simon Andersson  [4/5]

En liten kontrollapp sätts på  [5/5]

Taggar

Dela