Nyheter

Christina knöt upp festivalen

Nyheter I kväll invigdes Värnamo Filmhistoriska Festival med pompa och ståt.

Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson intervjuade Christina Schollin och Kalle Boman.  [1/5]

Christina Schollin berättade om sina minnen från filminspelningen.  [2/5]

Huvudpersonen fick äran att knyta upp knuten på invigningsbandet, ackompanjerad av Lars Alkner och Jan Göransson.  [3/5]

Skådespelerskan trivdes på den rödfärgade Källemo-stolen Camilla som hon fick i gåva.  [4/5]

I Lars-Magnus Lindgrens filmklassiker "Änglar, finns dom?" från 1961 spelar Christina Schollin Jan Margareta Günther, dotter till en amiral och förlovad med Rolf Granér, rik skeppsredare, som möter Jan Froman, spelad av Jarl Kulle.  [5/5]

Från Oscarsstatyetter till prisbelönta musiker, regissörer och kulturpersonligheter. Under fyra dagar förvandlas Gummifabriken till en cineastisk kokande gryta.

I kväll var det så dags för den officiella invigningen. Den folkkära skådespelerskan Christina Schollin fick äran att inleda festivalen med att presentera visningen av ”Änglar finns dom?”, där den nu 84-åriga skådespelerskan hade en av de ledande rollerna. Hon berättade om flera minnen när hon tänker tillbaka på inspelningarna av Lars-Magnus Lindgrens klassiker från 1961.

– Jag minns allt och det var en väldigt rolig film att spela in. Det var speciellt för mig som då läste på Dramaten att få spela mot Jarl Kulle, som då höll på att spela professor Higgins i ”My Fair Lady”. Vi kunde aldrig ana vilken storsuccé den skulle bli, säger hon.

I stället för en bandklippning fick Schollin äran att knyta upp en knut på ett rött band. När bandet var uppknutet överlämnade kommunens kulturchef Lars Alkner två presenter. Den ena var en specialdesignad tygkasse med texten ”Änglar, finns dom?” och den andra en röd stol signerad Källemo. Med invigningen avklarad var det så dags för alla besökare att luta sig tillbaka i biostolen och njuta av festivalens första föreställning.

Taggar

Dela