Nyheter

Christer Jansson ställer ut

Nyheter Christer Jansson ställer inom kort ut ”Handlöst tecknande i vacuum” i Vandalorum i Värnamo.

Exempel på Christer Janssons produktion.

Christer har varit verksam konstnär sedan 80-talet. I dag är han bosatt i Stockholm med egen ateljé men under många år boende på Öland. Skulptur har ofta varit Christer Janssons uttrycksmedel men sedan 2011 har måleriet och tecknandet varit centralt i hans konstnärskap.

Utställningen är ett resultat av flera års arbete och utforskande.

Till utställningen har konstkritiker Christine Antaya skrivit en inkännande text om Christer Janssons arbete:

”Christer Jansson målar i akryl, för att snabbt kunna börja om från början om något går fel. Impuls och noggrann beräkning existerar simultant, som i musikens kombination av systematik och känsla. I serien av målningar med titeln Chaconne framträder musikkompositionens struktur av variation och repetition i tunna linjer mot den mjukt gråa bakgrunden. I andra målningar överges musikens linjära rörelse till förmån för ett dansande myller som spiller ut över hela duken.

Rörelse är alltid ett grundtema i måleri; färgen har ju hamnat där på något vis. Hos andra målare kan det vara tydligt artikulerat, med våldsamma spår, stora gester, kanske till och med en kropp som trycker sig mot duken. Christer Janssons relation till rörelse är av en annan art, som om bildernas linjer kartlägger förflyttningar och samband. Vissa meandermönster framstår nästan som avtryck präglade i duken, osynliga sakförhållanden som uppenbarats när de trycks mot en våt plåt. Kanske är de rörelsediagram över en skräddares slumpartade färd med tunna, långa ben över ett vattendrag i skymningen eller den dansande rotationen av rymdstoff som singlar ner på ett tak.”

Taggar