Nyheter

Chefsekonomen: ”Tuffare tider väntar”

Nyheter Christina Nyman på Handelsbanken är tydlig. – Det kommer vara tufft framför men det finns förutsättningar för att klara det, säger hon till frukostmötets deltagare.

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, diskuterade vart vi är på väg.

Det blev storfrämmat under Värnamo Näringslivs frukostmöte på fredagen när Christina Nyman, chefsanalytiker på Handelsbanken, som berättade om vart vi är på väg med hög inflation, stigande räntor och energikris. Hon gav bankens bild av konjunkturutsikterna med en djupdykning i hushållens situation, energikrisen, höginflationsmiljön och utvecklingen på de finansiella marknaderna. 

– Över 65 procent av allt som prissätts nu har ökat med mer än 4 procent i pris. Den situationen har vi inte varit i sedan 1990-talet. Vi ser en tydligt lägre konsumtion bland hushållen, vi ser även att de sparar mindre än man gjorde under pandemin. Vi ser även att många tar pengar från fonder och för över till bankkonton. Vi ser att det skakiga läget tenderar att försvaga kronan ytterligare mot dollarn och euron. Regeringen har utlovat elstöld till hushåll och företag och de stöden kan ge effekter mot inflationen. Min bedömning är att framåt april och maj kan vi se en stabilitet i inflationen, men först framåt 2024 ser vi framför oss att inflationen går ner mot 2 procent och att riksbanken kan sänka styrräntan. 

Taggar