Nyheter

Charlotte Gyllenhammar gör unik bänk i Värnamo

Nyheter Konstnären Charlotte Gyllenhammar skapar en unik bänk till projektet Bänkarnas stad i Värnamo. Bänken är donerad av Värnamoparet Bengt och Gunnel Liljedahl och invigs sommaren 2021.

Charlotte Gyllenhammar.  [1/3]

Det första utkastet på den blivande bänken ”Equilibrium”.  [2/3]

Bengt Liljedahl.  [3/3]

Processen med den tredje bänken i Bänkarnas stad har försenats på grund av pandemin, men nu kan den äntligen presenteras. Det är den meriterade och internationellt erkända konstnären Charlotte Gyllenhammar som skapar en bänk i brons och stål unikt för Värnamo. Den har namnet ”Equilibrium” och gestaltar två barn på en gungbräda.

Mekanik möter människa

– Equilibrium betyder jämvikt eller balans. Balans betyder även våg på flera språk. Gungbrädan ser ut som en jättelik våg och det är kanske det som har en dragningskraft som bild och konstruktion. Jag har alltid fascinerats av tyngdlagen som mänsklighetens villkor, hur vi står, går och faller underkastad dess stränga lag, säger Charlotte Gyllenhammar och fortsätter:

– I gungbrädan möts mekaniken och människan, och i leken möts de minsta i en tidig övning i mötet med medmänniskor. En övning i självmedvetenhet och förnimmelse av den egna kroppen och dess tyngd i världen. Det är en bild av ett par i lek, men också konfronterande varandra som ett par magneter eller planeter i sitt kretslopp inritade i geometrin.

”Förgyller vårt promenadstråk”

Bänken doneras till Värnamo kommun av Värnamoparet Bengt och Gunnel Liljedahl.

– I Värnamo startades familjens företagsgrupp och Värnamo är fortfarande hemvist för ägarbolaget Liljedahl Group. Bolagen vi äger i dag är spridda över hela världen och finns i olika branscher. Det kändes helt naturligt för Gunnel och mig att ställa upp när vi fick frågan att donera en bänk, säger Bengt Liljedahl och fortsätter:

– Vi gör detta helt privat och vårt krav för att ställa upp var att det skulle bli ett verk som verkligen bidrar med absolut högsta konstnärliga nivå. Vi är därför tacksamma att Charlotte Gyllenhammar tog på sig uppdraget att utforma vår bänk Equilibrium. Vi ser verkligen fram emot när verket finns på plats framåt sommaren och förgyller vårt och andras promenadstråk längs Lagan.

Lyfter projektet

Invigningen av Equilibrium är planerad till sommaren 2021.

– Vi är fantastiskt glada över makarna Liljedahls mycket generösa donation. Charlotte Gyllenhammar är en av de bästa och mest spännande nutida svenska konstnärerna, så att hon tackat ja lyfter hela projektet Bänkarnas stad, säger Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun och ordförande i referensgruppen för Bänkarnas stad.

Fakta/Charlotte Gyllenhammar
Charlotte Gyllenhammar är född 1963 i Göteborg. Hon är utbildad vid The Royal College of Art i London och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon blev utnämnd till professor vid Konsthögskolan i Malmö 1995. Gyllenhammar slog igenom på den svenska konstscenen med verket Dö för dig, en upp och nedvänd ek upphängd på Drottninggatan i Stockholm, 1993. Hon är representerad i många samlingar och har utfört flera verk i offentliga rum, bland annat Meteorit i Lund (2017), &child (2016) och Mother (2014) i Malmö, Minnesmärke–Raoul Wallenberg (2007) i Göteborg och Under (2006) i Stockholm. Just nu är hon aktuell med utställningen kastad/cast på Skissernas museum i Lund.
www.charlottegyllenhammar.com

Fakta/Bänkarnas stad
Projektet Bänkarnas stad är tänkt att förstärka Värnamos position som design-, konst- och möbelstad. Samtidigt lyfts ån Lagan fram och det skapas en attraktiv och konstnärligt utformad miljö längs Laganstråket. Därigenom knyts även Vandalorum ihop med Värnamo centrum. Bänkarna ska vara konstnärligt utformade och doneras till Värnamo kommun av ett företag, förening eller privatperson.
Idén till Bänkarnas stad föddes när företagaren Kadim Akca 2012 donerade bänken Gemenskap (Turkens bänk), som står placerad i Åbroparken i centrala Värnamo.
Bänken Polygon formgiven av Johnny Grauengaard är bänk nummer ett som skänktes av Värnamo Företagareförening 2017.
Bänken Peace skapad av Fredrik Wretman är bänk nummer två. Den donerades av Nivika Fastigheter AB och invigdes i maj 2018.
Bänkarnas stad är ett samarbete mellan Värnamo kommun, Värnamo Företagareförening och Vandalorum.

Källa: Pressmeddelande från Värnamo kommun

Taggar

Dela