Nyheter

Centern fortsatt positiv till vindkraft

Nyheter Vindkraften är en omdebatterad fråga. Populär hos de flesta - men få vill ha den nära in på knuten. – Man måste se till situationen och de som blir drabbade, säger centerpartisten Anna-Maria Toftgård till Skillingaryd.nu/Värnamo.nu.

Just nu pågår Centerpartiets stämma runtom i landet. På hotellet John Bauer i Jönköping har länets företrädare för partiet samlats och ska mellan torsdag och söndag lägga upp färdriktningen för framtidens politik.

En hett debatterad fråga är framtidens energi. Vindkraft är ett populärt alternativ bland många, men kanske inte hos de som kan komma att tvingas att ha vindkraftsparken runt knuten.
– I grunden är jag positiv till all energi vi kan utvinna som inte påverkar klimatet negativt. Det är skillnad på klimat och miljö och det är klart att det finns de av dem som bor i närmiljön som tycker att det är negativt, säger Mikael Karlsson från Värnamo kommun och fortsätter:
– Men jag tycker att det är viktigt att utvinna gratis energi.

Anna-Maria Toftgård från Vaggeryds kommun instämmer med Karlsson.
– Jag är i grunden också positiv. Men sedan måste man se till situationen och ta hänsyn till dem som blir drabbade på olika sätt. Eller dem som känner sig tveksamma att ha det nära sig. Men det är en komplex fråga, så är det, säger hon och fortsätter:
– Som kommunpolitiker kan vi inte heller fullt ut bestämma om detta. Det finns massa andra regler, som inte vi kan bestämma, som kan reglera det också. Vi kan uttrycka en vilja, men vi kan inte fullt ut bestämma varken det ena eller andra. För det är en massa andra instanser som gör det.

I dagsläget kan kommunerna lägga in veton mot att det byggs vindkraft i deras område. Men det finns krafter i riksdagen som jobbar för att plocka bort dessa veton. Det är något Mikael Karlsson är tveksam till.
– I grunden tycker vi att det är bra att man fattar beslut så lokalt som möjligt, så nära individen som möjligt. Så jag är tveksam till det. Men vi debatterar faktiskt detta just nu, så vi får återkomma i frågan.

Det finns också de som hävdar att centerpartiet börjat svikta i frågan om vindkraften.
– Jag uppfattar inte att Centern gjort någon stor sväng där, säger Mikael Karlsson innan Anna-Maria Toftgård tar vid:
– Nej, vi är grunden positiva, men ändå med hänsyn till lokala förutsättningar.

 

Taggar

Dela


3 reaktioner på Centern fortsatt positiv till vindkraft

Vindkraftverken i sig- och dess påfund verkar vara kapitalstyrt.
Först när åkermarker inte drog in inkomst
– blev de till danslador
– numera vindkraftverk
– och inget av dem är självgående i nedre Sverige- trots att vindar sig blåser, så blåser de sig inte självgående
– men det blåser folket.
Så trollbundna är folket, de tror på all skit.
Medan brukbar jord förgylls med cement.
Nu kanske det bromsas lite då cement verkar vara en bristvara..
Hm, kan inte låta bli att se, att framtidens barn måste vara ännu mera idérika än tidigare generationer och till att skapa fram lösningar när iq-folket fått bestämmande stolarna.
Något drastiskt måste snart ske – och alla hjälpas åt – för samma mållinje vill ju alla bestiga – tillsammans!

Billigaste sättet att få jämn tillgång av effekt från propellrarna är nog att ställa dem framför Centerpartister som får säga hur farligt kärnkraft är. Jämn ordsvada de senaste 50 åren.

Kommentarsfunktionen är stängd