Nyheter

Carina Ödebrink hemma efter valet i USA

Nyheter Carina Ödebrink var en av Sveriges representanter som valobservatör i samband med presidentvalet i USA

Det är OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) som ansvarar för de europeiska valobservatörerna som fick bevaka vallokaler runt om i USA. Carina Ödebrink hamnade i Detroit, Michigan för att övervaka valprocessen där.

Hur var det att vara valobservatör?

– Fantastiskt lärorikt, är Carina Ödebrinks spontana kommentar. Det är helt annorlunda än i Sverige med tanke på att delstaterna ansvara för valet och regelverket skiljer sig år mellan dem.

Hur förberedd var du?

– Vi hade fått mycket material i förväg att läsa in, säger Carina Ödebrink. Dessutom åkte de någon dag innan valet för att se mera på plats och de fick träffa Sveriges ambassadör som informerade om det stundande valet.

Märkte ni några oroligheter?

– Nej inte under valdagen, menar Carina Ödebrink. Det gick lugnt och stilla till och där vi var kunde vi inte se några längre köer. Enligt personalen vid vallokalerna hade det varit köer innan öppnandet men det hade inte varit några störningar. Däremot, tillägger hon, var det spänt i Washington innan valdagen. Enligt erfarna journalister hade det aldrig tidigare varit så omfattande avspärrningar runt Vita Huset som i år. All polispersonal var i tjänst, inga ledigheter hade beviljats och restauranger samt affärer hade täckt sina fönster för att vara på den säkra sidan.

Hur förlöpte valdagen?

– Vi var som sagt i Detroit, Michigan berättar Carina Ödebrink. Vi besökte ett tiotal vallokaler, både inne i staden och på landsbygden. Uppgiften är naturligtvis vara helt neutral gällande valet men att se till så att vallokalerna är anpassade och att den teknik som används fungerar. Och de märkte inga konstigheter utan valet genomfördes på ett korrekt sätt.

När du nu är hemma, hur ser du på valet då?

– Nu har man släppt den formella valproceduren, menar Carina Ödebrink och säger att nu handlar det mera om vem som blir president.

– Det är allvarligt att Donald Trump undergräver demokratin genom sitt agerande efter valet, enligt Carina Ödebrink. Att vilja ogiltigförklara förtidsröster är upprörande menar Carina Ödebrink. Det kommer med största sannolikhet att hamna i domstolsförhandlingar och troligen omräkning i de delstater där skillnaden är liten. Man de ska ju vara klara senast den 8 december så de har en månad på sig.

Vad händer om det går till domstol?

– Det kan jag inte kommentera, säger Carina Ödebrink. Vi vet ju att domarna i USA:s domstolar är politiskt tillsatta men att de i sitt ämbete har att tjäna konstitutionen och följa gällande lagar.

Taggar

Dela


1 reaktion på Carina Ödebrink hemma efter valet i USA

Ja du kära Carina, det gäller att vara påläst förstår jag.
Hur tror du, domare tillsätts i vårt land?
Precis lika politiskt, nämligen av regeringen.

”……Regeringen får därefter välja vilken av de föreslagna domarna som ska få tjänsten”.

”Högsta domstolens 16 domare benämns justitieråd och utnämns av regeringen…”

Kommentarsfunktionen är stängd