Nyheter

Campingplats vill utvecklas och förnyas

Nyheter "Vi är redo att satsa på Värnamos ansikte utåt i besökssverige, är Värnamo kommun det?". Den frågan ställer sig företrädare för Värnamo Camping i en skrivelse till kommunstyrelsen.

"Vi är redo att satsa på Värnamos ansikte utåt i besökssverige, är Värnamo kommun det?". Den frågan ställer sig företrädare för Värnamo Camping i en skrivelse till kommunen. Arkivbild

Läs skrivelsen i sin helhet nedan:

Utveckling och förnyelse av Värnamo Camping

Bakgrund:

Värnamo Camping var vid början av 90-talet en sömnig camping med några tusen gästnätter och en verksamhet som till stora delar vilade på en besöksström från en närliggande nöjespark med westerntema. En arbetsplats för en person några timmar per dag under sommarmånaderna. Det campande som huvudsakligen bedrevs när campingen var ung var tält, husvagn och enkelt stugboende utan wc/dusch. Servicebyggnaderna är anpassade för detta med bland annat stora mängder tvättställ för personlig hygien och få duschar då duschandet inte tagit fart vid denna tid. Det utbud av aktiviteter som stod till buds var ett uppfriskande dopp i Prostsjön och natursköna promenader.

Genom åren har ett idogt arbete med marknadsföring och leverans av bra service till gästerna gjort att antalet gästnätter numera ligger på cirka 17 000 gästnätter per år. Detta trots att den närliggande nöjesparken numera har en egen campinganläggning som tar hand om de besökare som söker sig dit. Vi som nuvarande operatör av verksamheten har med glädje kunnat vara en del av denna utveckling under snart 30 år.

En verksamhet med turism och en stor genomströmning av gäster kräver en ständig utveckling såväl av serviceutbud som lokaliteter och fysiska förutsättningar. Vi utvecklar vår service för gästerna bland annat med kompetent personal som i antal numera är ett tiotal under sommarmånaderna, kanotuthyrning, försäljning av fiskekort samt en uppskattad kiosk för gäster och Värnamobor under sommarmånaderna. Vår verksamhet består utöver campingverksamhet av ett omfattande arbete med turistinformation i ett tätt samarbete med destinationsenheten. Vi upplever att vi gör en stor nytta och intresserar gästerna att söka aktiviteter, restauranger, caféer, pubar, kultur, underhållning med mera inom kommunen och på så sätt även stimulera övriga näringar i Värnamo.

Det som inte riktigt går i takt med utvecklingen är de fysiska förutsättningarna på campingområdet som till största del ser ut på samma sätt som för 30 år sedan. Det behövs inget studiebesök för att förstå att ett omfattande behov av förnyelse och underhåll föreligger i en anläggning där det mesta är 30–40 år gammalt och där över en halv miljon gäster passerat igenom och inget har renoverats. Investeringsbehovet i anläggningen rör sig om ett flertal miljoner kronor.

För att möta de krav våra gäster ställer på dagens campinganläggningar så har vi själva investerat i stugor av hög standard utmed ån med egen wc/dusch, kök, golvvärme och luftkonditionering För att skapa aktivitetsmöjligheter så har vi anlagt en äventyrsgolfbana inom området, som av besöksantalet att döma är uppskattad av både gäster och ortsbor, men det räcker inte för att hålla en bra nivå på hela anläggningen.

Värnamo Camping behöver utvecklas för att möta framtida önskemål från gäster och behov av lokaler som är moderna och städbara för att få verksamheten att fungera. Såväl stugor som servicebyggnader behöver en ordentlig upprustning för att möta dagens krav på standard. Även entrén till campingen behöver ses över. Värnamo Camping är det första gästerna möter när de besöker Värnamo och vi vill vara en liten pärla med vårt unika läge och närheten till både natur och stad.

Inom ramen för det befintliga avtalet, som löper över tre år, finns inget utrymme för att vidta de åtgärder som krävs för att stå rustade för framtiden då den nuvarande avtalstiden är så kort att den i praktiken omöjliggör alla investeringar som är nödvändiga.

Vi vill utveckla Värnamo Camping och är villiga att fortsätta investera i verksamheten för att få till en standardhöjning. Vi ser gärna att vissa delar av denna utveckling sker tillsammans med Värnamo kommun genom till exempel gemensamma utvecklingsprojekt.

Ett konkret förslag för att lyfta Värnamo Camping är att byggnaderna värderas och vi köper dem samtidigt som befintligt avtal justeras/omförhandlas, så att det löper över en så lång tid att vi kan göra ordentliga investeringar i anläggningen.

Vi är redo att satsa på Värnamos ansikte utåt i besökssverige, är Värnamo kommun det?

Med vänliga hälsningar

Värnamo Camping

Taggar

Dela


11 reaktioner på Campingplats vill utvecklas och förnyas

Klart vi ska ge pengar till campingen. Kan vi bygga en gummifabrik för många hundra miljoner måste vi väl kunna fixa fram några miljoner till campingen som i sin tur ger pengar tillbaka till stan med dess affärer och restauranger med mera.

Modernisera campingen och gör campingen året runt öppen.

Utöka antalet platser för både husbilar och husvagnar.

Läget är bra med närheten till både E 4:an och riksväg 27 som dar turister från andra håll då de passerar genom vår kommun.

Låt nuvarande ägare få igenom sina förslag då turismen drar in pengar med sin handlande och restaurangliv i staden.

Är dags att Värnamo kommuns politiker vaknar upp ur den dvala de suttit i under flera år och förbättrar campingen så fort det bara går för med det läget Värnamo Camping har med så nära både stad, sjö och naturområden så kommer upprustningen att bära frukt genom utökad turism i den annars så sovande staden.

Ska det finnas ställplatser för husbilar så ska det även finnas det för husvagnar!
Gärna i anslutning till nuvarande camping eller på en helt ny plats i stadens närhet.
För övrigt är den nuvarande campingen att föredra, närmre centrum.

Redan nu borde finnas ett antal centrala ställplatser för husbilar! De stannar ju oftast inte så lång tid men har betydelse för handeln. De bör ju kunna administreras av en utvecklad camping!

Rätt, standarden är alldeles för låg i nutidens campingbransch och öppettiden bör justeras då nutidens säsong långt överstiger Värnamos öppetsäsong.

Ska kommunen satsa pengar på turismen och camping, så är det att försöka köpa loss åkerlappen norr om båthamnen – till höger om bron som går över till Osudden. Soligt och ljust, nära till vandringsleden, underbar utsikt över Vidösten från pirens rastställe. Hundbad och lekplats för barnen. Tänk vilken underbar plats att campa på. Flanera på bryggan, och bara koppla av och njuta av all natur.

Instämmer också. Så trevligt med en camping där turisterna har nära till både natur och citykärnan. Turisterna hjälper till att liva upp stan på sommaren. Ge campingen de långsiktiga förutsättningar som krävs för investeringar.

Helt rätt. Campingen behöver moderniseras.
En fräsch citynära camping drar folk och vad gör turister? Jo, de shoppar och går på restaurang.

Kommentarsfunktionen är stängd