Nyheter

Café anpassar sig efter pandemilag

Nyheter I söndags trädde den så kallade pandemilagen i kraft. På café Duvan i Värnamo är man redo.

Tydliga instruktioner och handsprit.  [1/2]

Bortplockade bord i cafédelen.  [2/2]

Riksdagen har tagit beslut om den nya så kallade pandemilagen som börjar gälla den 10 januari. Folkhälsomyndigheten har därför beslutat föreskrifter som ansluter till pandemilagen.

Föreskrifterna gäller inomhuslokaler för gym- och idrottsanläggningar och badhus samt handelsplatser. Den som bedriver en sådan verksamhet blir bland annat skyldig att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande.

Dessutom måste verksamheterna tydligt ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Detta har tidigare varit en rekommendation som många har följt, men nu blir det skarpa regler som kan tillsynas.

På café Duvan i Värnamo har verksamheten varit i ständig förändring sedan covid-19 etablerades i landet. Med anledning av den nya pandemilagen, har verksamheten anpassats efter gällande restriktioner.

– Vi har plockat bort bord i cafédelen, för att säkerställa avstånd. Vi har en skylt precis innanför dörren där det står att det är fyra personer per bord som gäller. Och vi erbjuder ingen salladsbuffé, utan vi lägger salladen på en egen tallrik när vi serverar, säger Senta Bieri på café Duvan.

Taggar