Nyheter

C tappar stort på landsbygden

Nyheter Centerpartiet i Värnamo tappar stort i Hånger, Kärda och Bredaryd men Hånger blir ändå starkaste C-fästet i kommunen

Statistik från Newsworthy och Valmyndigheten

När den första rösträkningen är klar i nästan hela riket, ser Centerpartiet ut att gå mot sitt sämsta riksdagsval sedan 1998 i Värnamo kommun, med 8,5 procent av rösterna i riksdagsvalet.

Klockan 23.40 på söndagen räknades det sista valdistriktet i Värnamo färdigt. Då hade Centerpartiet samlat totalt 1 785 röster i riksdagsvalet i kommunen, vilket motsvarar 8,5 procent. Fortfarande saknas sena poströster och utlandsröster (”onsdagsrösterna”), vilket kan komma att förändra det slutliga valresultatet. Historiskt har onsdagsrösterna ofta gynnat de borgerliga partierna något.

Centerpartiet blev femte störst av riksdagspartierna i Värnamo. 

Det preliminära valresultatet innebär att Centerpartiet tappat i Värnamo, precis som i riket som helhet. Jämfört med 2018 backar Centerpartiet med 4,1 procentenheter.  

Partiet ser alltså ut att gå mot sitt sämsta resultat sedan 1998 i kommunen. Centerpartiets allra bästa val i Värnamo sedan 1973 (valet efter enkammarriksdagens införande) var 1976 (34 procent). Det sämsta valet gjordes 1998 (7,8 procent). I den historiska jämförelsen har vi inte räknat in 1985, eftersom Kristdemokraterna (då KDS) samverkade med Centerpartiet under en gemensam beteckning det året.

Centerpartiet starkaste valdistrikt i kommunen var Hånger, där de fick 13,5 procent av rösterna. Hånger var partiets starkaste distrikt i kommunen även i riksdagsvalet 2018. Partiets bästa distrikt i valkretsen var Hult i Eksjö kommun (15,7 procent) och i hela riket Norrflärke-Solberg i Örnsköldsviks kommun (24,4 procent).

Värnamo kommun hör till Jönköpings läns valkrets, som skickar elva ledamöter till riksdagen på fasta mandat (av 310), och kanske något eller några utjämningsmandat. Under mandatperioden 2018–2022 gav 10,1 procent av rösterna Centerpartiet ett mandat i riksdagen för valkretsen. I år har partiet fått 7,5 procent av rösterna i valkretsen, en minskning med 2,6 procentenheter sedan sist. Om det resultatet står sig, skulle det ge Centerpartiet ett mandat den här gången också.

Centerpartiets väljarstöd i Värnamo är det tredje högsta bland de 13 kommunerna i valkretsen (tillika Jönköpings län).

Statistik från Newsworthy

Valresultatet är preliminärt.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela