Nyheter

Bygglov gavs för skola med plats för 400 elever

Nyheter En ansökan har inkommit till samhällsbyggnadsnämnden gällande ett bygglov för en skola, idrottshall och förråd på Västhorja i Värnamo

Arkivbild David Alin

På skolan planeras det för cirka 400 elever i första hand, men där det ska finnas möjligheter för att bygga ut till förmån för 500 elever. Byggnadsarean är på cirka 2 437 kvadratmeter medan idrottshallen samt förråden ligger på 2 023 kvadratmeter respektive 40 kvadratmeter. Gemensamt ligger planerade byggnadsarean för åtgärderna på 4 500 kvadratmeter. 

Värnamo kommun har en parkeringsnorm som är antagen redan 1993 där det ska finnas fem parkeringar per 1 000 kvadratmeter bruttoarea för skolverksamheter. Detta innebär att den aktuella verksamheten ska ha tillgång till 37 parkeringar. Enligt planbeskrivningarna saknas dock parkeringstal för skolor och därför anses åtta parkeringsplatser per 1 000 kvadratmeter mer som ett lämpligt antal. Med den här bedömningen innebär det att det krävs 59 parkeringsplatser och enligt förslaget finns 51. 

En friyta på minst 30 kvadratmeter är ett rimligt mått för barnen på grundskolan, vilket betyder att det bör finnas mellan 12 000 – 15 000 kvadratmeter tillgängligt på fastigheten som mäter strax över 31 000 kvadratmeter. Sökande har inkommit med en ritning som redovisar att det kommer att vara en friyta på 16 948 kvadratmeter för eleverna. 

Delar av idrottshallen kommer att överstiga den tillåtna byggnadshöjden och skolan kommer placeras på ett U-område, som enligt detaljplanen är mark reserverat för allmännyttiga underjordiska ledningar. I ett remissvar från vatten- och avloppsenheten på kommunen skriver man ”U-området i den aktuella detaljplanen är ett område för en så kallad skyfallsväg. Om man bygger över det stråket måste man anlägga en dagvattenkulvert enligt planbeskrivningen, men i detta fall har man löst skyfallsvägen genom att bygga stråket så att det rundar byggnaden i västra kanten och tar sig ner till dagvattendammen och kulvertar nere vid Sveavägen”. 

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att bevilja ansökan om bygglov för den nya skolan, idrottshall och förrådet på Västhorja och avgiften för bygglovet beslutades bli 210 882 kronor. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Bygglov gavs för skola med plats för 400 elever

Hoppas verkligen att det inte fanns någon Thomsons trägnagare eller granbarkgnagare som dog när de skövlade marken innan bygglovet.

Borde ställa kommunen till svars och betala vite att för att man påbörjar arbete innan bygglov är beviljat.

Vad är detta?
Grävarbete påbörjade för flera månader sedan. Behöver inte kommunen startbesked som alla andra? Först bygglov sedan börjar påbörjar man arbete. Onödigt att gräva om det blir nej till bygglov.

Kommentarsfunktionen är stängd