Nyheter

Brutal halka i Värnamo – ändå lugnt på akuten

Nyheter Det har varit osedvanligt halt på trottoarerna i Värnamo den senaste veckan. Trots det har inte inflödet av patienter med arm- eller benbrott till akutmottagningen på Värnamo sjukhus ökat – och nu ser det dessutom ut att bli bättre.

Foto: Peter Magnusson och David Alin

Det har varit såphala trottoarer på sina ställen i Värnamo på senare tid. Detta är även något som noterats av Jesper du Rietz som är förvaltningschef på tekniska förvaltningen.
– Vi har noterat att det är halare än det borde vara, inleder han och fortsätter:
– Vi gör alltid prognoser på väder, temperaturer med mera för att göra bedömningar kring vilka åtgärder som ska vidtas.

Har ett miljötänk

Under gårdagen slog dock inte prognosen ut som förutspått.
– Temperaturer hamnade kring nollan och växlade något. Tillsammans med dimma och fukt ger det ett halare underlag. Hade vi igår gjort prognos enligt detta väder, det vill säga runt nollan och fuktigt, så hade vi saltat i går kväll.

Vän av ordning undrar ju varför man inte alltid sandar och saltar för att hålla glashala gångstråk i schack.
– Framförallt av miljöorsaker bör vi vara återhållsamma med saltning. Trafiksäkerhet och miljö vägs mot varandra men visar prognoserna på halt så saltar vi alltid om bedömningen är att det ger bäst effekt. Jag vill även betona att i dessa avvägningar väger trafiksäkerhet före budgetramar.

Dessutom ser det nu ut att vända. Framåt lunchtid under fredagen ska det vara plus på termometern och det är något som beräknar hålla i sig ett tag nu.

Jesper du Rietz fortsätter:
– Under vintern är det alltid risk för halka. Vi alla måste vara försiktiga, tänka oss för och beakta att det kan vara riktigt halt precis överallt. Vintervägskörning gäller, med låga hastigheter och stora avstånd. Vidare måste gångtrafikanter och cyklister vara extra försiktiga, det är lätt att trilla med olyckliga följder.

När halkan slår till så brukar det innebära ett större tryck på sjukhusens akutmottagningar. Men så har det inte sett ut på Värnamo sjukhus berättar regionens presstalesperson Fredrik Lind.
– Enligt akuten har det varit ett normalt flöde kring arm- och benbrott, så inte fler än normalt.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Brutal halka i Värnamo – ändå lugnt på akuten

Sista veckan har jag cyklat på bilvägen då det har varit omöjligt att ta sig fram på cykelbanorna. Jättefint skottat men när det frös på, var det inte roligt.

Det är upp till fastighetsägaren att sköta trottoaren utanför sin fastighet. Kommunen sköter gång/cykelbanor och där är det ingen halka.

Gångbanor saltas väl inte mer än det lilla i sanden för att den inte ska tjäla ihop. Saltning görs på gatorna och där går inte så många.

Kommentarsfunktionen är stängd