Nyheter

Brunos krönika: Observation över Värnamo en kall februarimorgon – Del 2

Nyheter I dag berättar Bruno Franzon fortsättningen på historien om den oförglömliga februarimorgonen.

Observation över Värnamo en kall februarimorgon - Del 2

Ljusskenet på himlavalvet visade sig vara en bolid. Bild: Press

Några dagar efter min observation av det mystiska objektet över Karlsdal besöker jag Riksorganisationen UFO-Sveriges Facebooksida ”Allmänheten diskuterar ufo”. Där får jag information om att just söndagen den 19 februari kl 06.30 passerade en BOLID södra Sverige. I just den riktningen som jag själv såg det ljusstarka objektet färdas. Flera iakttagelser gjordes vid den tidpunkten på olika platser. Bland annat i Skåne och Västergötland. Någon hade till och med hunnit filma fenomenet.

Jaha, så var det alltså: En BOLID! En större form av meteor med en skenbar magnitud på – 14. (Skenbar magnitud är ett mått på ljusstyrkan hos ett astronomiskt objekt sett från jorden.)  Eldklotssken, starkare än fullmånssken. Samlingar av rymdskrot, grus som börjar brinna när det kommer in i jordatmosfären. Så vackert! Men lika förgängligt som ett kosmiskt tomtebloss. Som det mesta i våra ändliga liv.

Min upplevelse ansågs ändå såpass intressant att jag blev kontaktad av en person på UFO-Sveriges Rapportcentral. Jag svarade på lite frågor. Senare var jag även på Karlsdal, fotograferade och filmade med mobilen. Mitt syfte var att åskådliggöra själva observationsplatsen, försöka visa bolidens färdriktning. Tyvärr denna gång utan bolid i sikte : )

Det finns vissa brister i min iakttagelse. Det är, som sagt, mycket svårt att bedöma höjd och avstånd i mörker. Styrkan i min observation är tidsangivelserna. Både klockslaget 06.31 och observationstiden på 5-6 sekunder.

Jag gav tillstånd till publicering av min nertecknade observation i tidningen Rapport Nytt. Lite förvånad över att den ansågs så pass intressant. Varför? Jo, för att vi kan konstatera att det otvivelaktigt var en bolid som jag såg. Framför allt är det tidsangivelserna som gör det ställt utom varje rimligt tvivel.

Bruno Franzon. Arkivbild: David Alin

Men kanske är det vissa avvikelser från det gängse utseendet och mönstret för hur en bolid uppträder som gör att min observation något sticker ut. Möjligen är det för att jag är författare och fascinerad av ufoberättelser och att detta undermedvetet har påverkat min iakttagelse och mitt språk. När jag i kommentarerna på FB-sidan ”Allmänheten diskuterar ufo” kategoriskt fastställde att det jag såg var en bolid så reagerade någon där med orden ”Nu blev vi besvikna”. Som somliga också av er, kära läsare, kanske har blivit nu ; )

Må så vara, jag förstår. För vem vill inte se ett ufo? Det finns många exempel på önsketänkande. Som liten pojke hörde jag om att några varit och mätt med geijermätare efter radioaktivitet i en trädgård i Gnosjö efter att märkvärdiga ringar framträtt i gräset. Det visade sig vara helt vanliga så kallade häxringar.

Naturen har sina egna häxor och trollkarlar, det behövs inte tillsättas någon Magica De Hex.

Några andra  personer utanför Gnosjö hade på  kvällarna cirka kl. 22.30 observerat något på himlen. Det kom alltid i samma riktning. Bengt Wernersson, en flygtekniskt kunnig Gnosjöbo, avdramatiserade det så kallade ”halvelvafenomenet” i lokaltidningen. Javisst, det var ju bara ett vanligt flygplan som flög förbi.

Kunskap, astronomisk fakta måste alltid gå före gissningar och science fiction. Sanningens fackla flammar mot rymden! Det gäller att vara kritisk, se upp för alla bluffande filurer som lurar i molnen.

Jag läste att bolider kan framträda i Sverige upp till tio gånger om året. Med tanke på att det frekvent är mulet och att bolider normalt sett bara är synliga i 5-8 sekunder innan de exploderar, splittras och regnar ner sitt stoft över jorden så är det inte många som får äran se dem. Dessutom sover ju de flesta människor om natten och på dagen är många av oss upptagna av att stirra ner i våra  mobiler.

Taggar

Dela


Läs mer

Brunos dikt: Stjärnhistoria
Brunos litterära betraktelse över moderskärleken