Nyheter

Brunos krönika: Jag såg Star Trek på natthimlen

Nyheter Bruno Franzon presenterar krönika nummer 24, som handlar om ufon.

Jag såg Star Trek på natthimlen

Dagens krönika signerad Bruno Franzon handlar om ufon. Bild: Pixabay

Finns det liv på andra platser i universum? Kan främmande farkoster färdas i våra jordiska sfärer? Är vi besökta av utomjordiska intelligenser? Dessa frågor har fascinerat mig allt sedan jag var en liten pojke. Jag läste vetenskapsjournalisten Eugen Semitjovs kritiskt granskande bok ”De otroliga tefaten” och  K. Gösta Rehns ”Tefaten är här” där omslaget pryds av Lars Thörns fotografi taget 6 maj 1971 av ett påstått flygande tefat vid Stora Spännberget på Skillingaryds skjutfält. Två hopmonterade navkapslar upphängda i luften? Så kan det vara. Thörn har dock hela tiden genom åren hållit fast vid att det inte är någon bluff.

I somras släppte USA:s försvarshögkvarter Pentagon en första rapport på nio sidor om tidigare hemligstämplade ufo-dokument. Inget sensationellt offentliggjordes men undersökarna kunde fastställa att iakttagelserna av så kallade ufon, som till exempel amerikanska piloter gjort genom åren, saknar naturliga förklaringar. Det finns inget som talar för att de observerade objekten skulle ha utomjordiskt ursprung. Men det går inte heller att utesluta.

Ingen kan i alla fall längre skratta åt de högst reella fenomenen. Det här är inget hittepå, ingen science-fiction, ingen saga signerad Steven Spielberg.

Jag minns en stark tevepjäs, ”Med egna ögon”(1971), av Werner Aspenström. En tonårspojke kommer hem från skogen och hävdar att han sett ett flygande tefat och att små varelser tagit hans hund. Han både tros och misstros. Vad är verkligt? Inga svar ges. Sanningen tycks vara flytande. Poeten Werner Aspenström – en av våra största – intresserade sig mycket för det här. Även Nobelpristagaren Tomas Tranströmer har använt ämnet i sin litterära metaforik.

Kring det som kallas ufo blir det ofta begreppsförvirring. UFO betyder Unidentified Flying Objects. Enligt denna definition så är det ett föremål i luften som man efter en observation inte har lyckats identifiera. Ett ufo kan vara allt mellan himmel och jord, inte nödvändigtvis ett rymdskepp. Det kan vara fåglar, flygplan, väderleksballonger, olika slags meteorologiska och fysikaliska fenomen.

Har ett ufo väl identifierats kallas det inom ufologin för IFO= Identified Flying Objects. För att det inte språkligt ska förväxlas med rymdskepp, flygande tefat och aliens har numera amerikansk militär ett annat ord för fenomenen: UAP= Unidentified Aerial Phenomenon.

Bruno Franzon. Arkivbild: David Alin

Vad var det som jag såg fredagen den 26 maj 2017 cirka klockan 2 på natten när jag öppnade mitt franska fönster? Ganska snabbt vandrandes i rät linje från sydväst till sydost syntes i skyn ett starkt vitglimmande objekt, helt ljudlöst, och det blinkade inte som flygplan brukar göra.

Vad var det? Jag sprang över till loftgången. Tyvärr hann jag inte få mobilen i filmläge. Jag hade aldrig sett något liknande. (Som flitigt tidningsbud sedan trettiotre år har jag haft minst sagt rikliga tillfällen att studera stjärnhimlen.) Från Klövervägen gjorde jag cirka 03.30 ännu en observation. Så visade det sig att två arbetskamrater sett detsamma. Både jag och ”Teologen” tyckte att det var en mycket vacker syn.

Jag skrev en rapport till Riksorganisationen UFO-Sverige för att få klarhet om objektets identitet. Och det visade sig vara den internationella rymdstationen ISS som vid tidpunkterna för mina observationer gjorde två passager synliga över södra Värnamo runt klockan 2 och cirka kl 03.30. Rymdstationen passerar alltid i söder från väst-öst. Precis som jag rapporterade, gick ISS vid den senare iakttagelsen däremot under horisonten i mer sydlig riktning.

Färjan lyser glimrande vit, nästan kristalliskt. Tänk att vi har sådana vackra skepp och teknologiska storheter byggda här på jorden! Vi behöver inte leta efter utomjordiska rymdskepp när sådant här finns. Dessutom var det en bekräftelse på hur kunnigt Riksorganisationen UFO-Sverige arbetar. Det behövs när många anammar okritiskt. Fenomenet är mycket komplext. Teorierna om vad det kan röra sig om spänner över ett stort register.

ISS går vid klart väder att se på natthimlen. Kolla gärna! Du kan alltid – om du vill – fantisera att det är Star Trek som far fram däruppe som ett skepp av ljus i den svarta rymden : )

Taggar

Dela