Nyheter

Brunos krönika: Hommage till fotbollspoeten Bengt ”Cidden” Andersson

Nyheter Med anledning av IFK Värnamos stundande allsvenska hemmapremiär uppmärksammar Bruno Franzon fotbollspoeten Bengt "Cidden" Andersson i dagens krönika.

Hommage till fotbollspoeten Bengt "Cidden" Andersson

I dag hyllar Bruno Franzon fotbollspoeten Bengt "Cidden" Andersson. Bild: Pressbild

Det fanns en rörmokare och poet vid namn Bengt ”Cidden” Andersson som i slutet av 1980-talet brukade vara här i Värnamo på FInnvedsgymnasiet och sprida litterär upptäckarglädje. ”Cidden” förstod det här med fotbollens poesi, den estetiska dimensionen i spelet.

Han hade själv lirat högerback för div 5-laget Läckeby GoIF på Åbyvallen och skrev dikter om det. Diktsamlingen ”Hela bollen ska ligga still” (1991) innehåller poem som uteslutande handlar om fotboll. De är så bra att jag bara måste ge er något smakprov. Här kommer den första lyriska sparken á la ”Cidden”:

En gång

gjorde jag matchens enda mål.

Motståndaren vann.

Trots idiotförklaring

var jag lycklig.

För det var en vacker lobb!

Bengt ”Cidden” Andersson (smeknamnet fick han efter den sovjetiska ishockeystjärnan Genrikh Sidorenkov vars storhetstid inföll mellan 1954-1962) lever vidare genom sin poesi. Han finns hyllad på Hammarbys hemsida och hans dikter finns uppsatta i Kalmar FF:s Guldfågeln Arena. Tyvärr fick ”Cidden” en stroke redan 1993 – tre år efter att poetkollegan och Nobelpristagaren Tomas Tranströmer drabbades av samma sjukdom – och detta förändrade hans liv drastiskt. Han dog den 4:e januari 2013.

Jag hittade en kommentar på en blogg. En vacker förhoppning att ”Cidden” i fotbollshimlen återfått sitt språk och tal. Och jag citerar: ”Vad vore det annars för Gud om han inte vill lyssna på ”Cidden.”

Bruno Franzon. Arkivbild: David Alin

Är det inte läge för en renässans för vår store fotbollsskald? Jo, det tycker jag och därför skriver jag detta.

När Sverige grävde brons i fotbolls VM i USA 1994 tog dåvarande förbundskaptenen Tommy Svensson hjälp av Karin Boyes poesi.

Kanske något för IFK Värnamo att göra nu på sin jungfrufärd i allsvenskan? Det lär inte bli sämre i alla fall. Hjärnan får andra kreativa impulser än det som bara låter sig utvinnas ur hård träning, videoanalyser och statistik. Sedan är det en sak att fotboll i sig i sina bästa stunder är ren och skär poesi…!

Till exempel kan en stilren glidtackling vara bland det vackraste som finns. Dribblingar av Guds nåde! Ett elegant kombinationsspel á la Barcelona. Eller när Freddy Winsth gör mål på en sensationell cykelspark!

Se här ännu ett charmigt och vardagligt exempel på Bengt ”Cidden” Anderssons fotbollspoesi:

 

Vårtecken

Snödroppar och blåsippor

efterlängtade vårtecken.

Men i Cederlunds trädgård

på en lina spänd

mellan körsbärsträdet och eken

hänger det säkraste vårtecknet

Läckeby GoIF:s påskliljegula dress.

Nu kan båten sjösättas

och efter vår andra match

är det dags att sätta potatis.

Taggar

Dela


1 reaktion på Brunos krönika: Hommage till fotbollspoeten Bengt ”Cidden” Andersson

Kommentarsfunktionen är stängd