Nyheter

Brunos krönika: En helt vanlig prins på äventyr i Gnosjö

Nyheter Ett oväntat möte står i fokus i Bruno Franzons 79:e krönika.

En helt vanlig prins på äventyr i Gnosjö

Prins Carl Philip. Pressbild: Hovet

Jag bara måste berätta en liten skön historia för er….

Flera hade känt igen honom på Gnosjö järnvägsstation. Prinsen! Han hade kommit på kvällen med tåget utan livvakter och nu stod han där på stationen och pratade i sin mobil. Det var ingen som var lik Carl Philip, ingen dubbelgångare. Och det var ingen hägring. Nej, det var verkligen HAN och ingen annan!

Prinsen sågs promenera längs Järnvägsgatan i kvällstysta, tråkiga Gnosjö och så vek han upp till höger förbi järnvägsbommarna. Någon hade sedan sett honom stå och titta i skyltfönstren till ”Gnosjö hjälper”, alliansföreningen som omhändertar och säljer skänkta ting där vinsten går till behövande i bland annat Baltikum.

Så hade prinsen fortsatt sin solitära vandring i den småländska aftonen med den mörka granskogen på båda sidor om sig på väg 26.

Hur långt gick han egentligen? Några bilister hade erbjudit prinsen skjuts när de känt igen honom komma gående längs vägkanten. Oh ja, visst var det Carl Philip! Men vad i hela fridens namn gjorde han här alldeles ensam en kväll i Gnosjö? Jo, visade det sig – han var på väg till Anderstorp för att dagen därpå delta i en racertävling. Kompisarna var på väg och skulle snart plocka upp honom i bilen. Därför tackade han nej till skjuts.

Bruno Franzon. Arkivbild: David Alin

Vi var många som trodde att det var en skröna som skruvats fram genom en kombination av önsketänkande och visuell förväxling. Men historien bekräftades snart som fullständigt sann.

Jag är ingen rojalist men det är en fin story och jag tänkte intensivt på den när Carl Philip något senare lördagen den 13 juni år 2015 steg fram ur anonymiteten och tillsammans med den korsryggstatuerade prinsessan av folket, sköna Sofia Hellkvist, blev folkkär!

Jag tror att Carl Philip gillade och tog det som något av ett äventyr att vandra helt ensam där på Gnosjös tysta gator, fri från uppmärksamhet, alla vakande Argusögon. *(Killen har ju inte valt att bli prins.) Några var det som såg honom förstås. Men i ett litet samhälle som Gnosjö är det en kväll ändå inte på långt när samma risk att bli upptäckt som i Stockholm city.

Hur gick det sedan då? Jo, Carl Philip blev tydligen upplockad av polarna och kom fram till Anderstorp där – om jag minns rätt – han tvingades bryta tävlingen på grund av nåt krångel med kärran.

*Argusögon står för en uppmärksam bevakare. Från Argos (latin Argus) som i grekisk mytologi var en jätte med hundra ögon av vilka aldrig mer än femtio sov åt gången.

Taggar

Dela