Nyheter

Brunos krönika: En ding-ding värld full av talanger!

Nyheter I sin 44:e krönika skriver Bruno Franzon om begåvning.

En ding-ding värld full av talanger!

Svanen, naturens skönhetsdrottning. Bild: Pixabay

Alla har nåt som de är bra på. Elefanter har en naturlig fallenhet för att trumpeta. Det hade Louis Armstrong också, ett sånt makalöst blås den mannen hade!

Fåglar behöver inte som vi några luftfarkoster för att nå himlen. Jag tänker att änglavingar utgör prototyperna till fåglarnas vingar.

Örnen sig svingar över berget, en balanserad Ikaros i de bevingades krets.

Och svanen är förutom hyfsad flygare även en sorts fågelvärldens beauty queen där den stilla glider fram bland näckrosorna i parkdammen. Men se upp: den är inte vit ända in! Jo, jag vet, för en gång under en kanotfärd på sjön Bunn gick en ilsken svan till angrepp. Svanar kan tydligen vara rätt duktiga på att vara upprörda också. Som vissa abonnenter kan bli när de inte fått sin tidning på morgonen, Kalle Anka-typerna som ringer och kacklar på som om ett tredje världskrig brutit ut.

Tyvärr finns det många som är bra på att göra just dåliga saker. Vilket slöseri att använda sin talang för att sprida död och förintelse istället för att göra schyssta saker! Just nu toppar Putin – som vi alla med sorgsenhet vet – denna värstinglista.

Jag läste en intervju med sjuksköterskan som vårdade Saddam Hussein under hans fångenskap i Bagdad. Den gamle diktatorn, trotsig in i döden, hade för sin vårdare visat andra sidor än den hänsynslöse mördarens. Han matade duvor med brödrester som han sparat. Han odlade blommor.

Tänk om Saddam nöjt sig med att vara bra på det! Och tänk om Hitler hade nöjt sig med att förverkliga sina konstnärsplaner i stället för att snöa in på politiken! Då hade världen besparats mycket lidande. Men jag tycker att de ser lite stela och livlösa ut de där teckningarna. Kanske var det detta som man såg på Konstakademin i Wien (där man inte släppte in honom…)

– Über meine person! Då blir JAG väl Führer för ett Stor-Tyskland i stället!

Bruno Franzon. Arkivbild: David Alin

Själv kan jag ibland vara bra på att fippla med påsättningen av kontaktlinserna, jag blinkar väl för snabbt. Blixt Bruno! Jag använder oftast bara en lins för övrigt. Precis som Håkan Hellström. Smidigast så. Och då ser en bra på både långt och nära håll. Fast i Håkans fall beror det på, enligt egen utsaga, att han inte orkar med den optiska tvåsamheten.

Och så har jag inte lärt mig att knyta skosnörena ordentligt. De går ofta upp när det regnar. Jag antar att jag knyter för löst. Men det kan vara en fördel. Olof Palme som lär ha haft mycket hög IQ men samtidigt varit så opraktisk att han hade svårt att få upp kylskåpet gav sin son Mårten rådet att knyta skorna så löst att det bara var att kliva i och ur dem.

Tja, det där med talanger… Stjärnskottet Christer Fuglesang har vi sett, liksom Zlatans bolltrollerier och Patrik Sjöbergs oförglömligt spänstiga 2,42 över ribban en vacker sommarkväll på Stockholm Stadion. Visste ni förresten att Sjöberg sprang bort och tog en varm korv med bröd före rekordhoppet?

Men vi glömmer ofta bort vardagens hjältar, alla knegare utan vars yrkeskunskaper samhället skulle rasa ihop som Jerikos murar. Det finns så många som är bra på att göra olika saker. Rörmokare. Konduktörer. Barnmorskor. Begravningsentreprenörer. Ja, listan kan göras lång.

Kronblom är bra på att lata sig. Och tjuren Ferdinand är bra på att sitta under ett träd och bara lukta på blommorna.

De talangerna behöver vi i vårt stressiga samhälle. Också.

Taggar