Nyheter

Bruksmuseum får 45 000

Nyheter Riksantikvarieämbetet har fördelat 17 miljoner kronor i bidrag till 127 genomtänkta projekt som bidrar till att bevara kulturarvet och göra det mer tillgängligt. Åminne Bruksmuseum är en av bidragsmottagarna i länet. 

Arkivbild

Syftet med bidraget är att öka delaktigheten i kulturarvsarbetet och allmänhetens tillgång till kulturarvet.

Åminne Bruksmuseum tilldelas 45 000 kronor för inköp och installation av en gasdriven smältugn. Målet med projektet är att kunna erbjuda besökare att prova på gjutning vid sitt besök på museet.

– Vi hade tidigare möjligheten att erbjuda gjutning för besökare i museet vid speciella tillfällen såsom Masugnens dag men vi har inte gjort det på flera år nu. Främst på grund av att den gamla smältugnen vi hade inte var fullt anpassad för att erbjuda gjutning för besökare. Den värmdes upp med kol vilket vilket gjorde det svårt att kontrollera värmen men främst orsakade den stor rökutveckling från ugnen och ut i lokalerna. Det blev ett hälsoproblem både för våra engagerade medlemmar som ställde upp att visa gjutningen men också för besökarna, säger Helena Nyberg, ordförande i föreningen Åminne Bruksmuseum.

–  Genom bidraget kan vi nu satsa på inköp av en ny effektiv gasdriven smältugn och en arbetsplats med fungerade ventilation och vi hoppas på att satsningen lockar ännu fler besökare till oss på Åminne Bruk. Den nya ugnen går även att använda för att värma smidesjärn så vi hoppas även kunna erbjuda möjligheten att prova på smide framöver. Vi är redan i gång med inköp och kontakt med ventilationsfirma så förhoppningen är att vi redan under säsongen i år kan erbjuda att se hur gjutning går till på Åminne Bruk. Absolut på Masugnens dag den 18 augusti ska det ske gjutning på Åminne Bruk igen, säger Helena Nyberg. 

– De ideella krafterna som bevarar och synliggör kulturarvet är oerhört betydelsefulla. Tack vare arbetslivsmuseerna, hembygdsföreningarna och andra ideella verksamheter har vi en stor bredd av museer och kulturarv i landet, säger Susanne Thedéen, vikarierande riksantikvarie.

I länet är det sex stycken projekt som får dela på totalt 410 000 kronor.

Riksantikvarieämbetet är en statlig myndighet som lyder under Kulturdepartementet. Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet som leder och stödjer arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet.

Taggar

Dela