Nyheter

Bröderna Palm SM-debuterar

Nyheter Under helgens Jägar-SM finns två bröder, Carl och Simon, från Hok. – Det är lite nervöst. Sedan är det såklart en brödrakamp också, berättar storebror när förmiddagspasset var klart under fredagen. 

Carl och Simon Palm SM-debuterar

Vi träffar de båda bröderna, Carl 15 år och Simon 17 år, på skyttebanan i Skillingaryd. Här har de under förmiddagen tävlat i sporting och rådjur. 

Hur gick det för er i dag?
– Sådär, det kunde ha gått bättre. Vi är lite nervösa och tävlingsnerverna gjorde nog sig till känna. Det är vårt första SM, berättar bröderna. 

Simon Palm är 17 år och går i teknikprogrammet i Jönköping medan lillebror Carl väntar på att börja på skog- och naturprogrammet i Ryssby nästa vecka. Jakt, skog och natur är nummer ett för bröderna Palm från Hok, närmare bestämt Fälthemmet, strax utanför. Bröderna är medlemmar i både Hoks- och Skillingaryds jaktvårdsförening men när de tävlar gör de det för den sistnämnda föreningen och i juniorklassen. 

Simon berättar:
– Vi har alltid varit med farsan så jakt och skytte är naturligt för oss, men jag började skjuta hagen när jag var tio år. Nu tar jag och lillebrorsan den här dagen för övning, det är första SM-tävlingen för oss båda i dessa sammanhang. Innan coronan bröt ut tränade vi väldigt mycket. Nu börjar det väl dra igång en del igen. De som är med i våra föreningar, och är äldre och rutinerade, kommer med bra tips till mig och brorsan. Det känns bra. 

Simon skjuter sporting

– Jag jagar på fritiden, så kallad ”uppsiktsjakt”. Det betyder att jag måste ha någon med licens och examen med mig. Uppsiktsjakt får man vara med på när man är mellan 15 och 18 år. Jag jagar allt, älg, rådjur, hare och gris. Jag är lugn och har god koncentration så jag är rätt bra på att skjuta, berättar Simon som berättar att det bästa med skytte är helt klart gemenskapen.

Lillebror Carl, 15 år, kom precis ut från rådjurskyttet när vi möter upp. ”Det gick sådär”, tyckte han själv och sneglade mot resultattavlan inne i klubbstugan.

– Min paradgren är sportingen, den gillar jag. Där får man var på hugget och det är jag bra på. Det här är mitt första SM också, så jag är lite nervös. Jag förväntar mig att jag är bättre än storebrorsan när dagen är slut. Lite kamp mellan syskon ska det vara, säger Carl och skrattar till.

Jagar du också på fritiden?
– Ja! Rådjur, älg, gris, räv och hare. Jag jagar så mycket jag hinner och kan, berättar Carl som nästa vecka börjar gymnasiet i Ryssby där skog- och natur väntar.

– Det ska bli spännande att flytta ner till skolan. Jag ska bli något inom skog har jag bestämt mig för, summerar Carl.

Separata hagelbössor har bröderna och kulvapnet används gemensamt, till älg och rådjur. I morgon får bröderna inte tävla, utan då är det en öppen klass som man ska ha kvalat in i, och då tar Carl och Simon på sig funktionärsvästen. Vad ska ni göra då?

– Jag ska skriva protokoll, säger Simon, som också nämner att det var en ”hel lunta” med papper och regler som man skulle läsa in sig på innan funktionärsuppdraget där det viktigaste fokus är säkerhet.

– Jag ska sköta lerduvemaskinen, kommentarer lillebror Carl. 

I eftermiddag blir det verkligen hemmaplan för bröderna då älg och trap ska avgöras på Hoks skyttebana. I juniorklassen tävlar åtta killar och tjejer.

Här är dagens resultat

Taggar

Dela