Nyheter

Bredaryds skola utökas

Nyheter Kommunfullmäktige gav klartecken till utökade lokaler i Bredaryds skola.

Kommunfullmäktige gav klartecken till utökade lokaler i Bredaryds skola.

Under våren har vi berättat om kommunens projekt ”ny musiksal i Bredaryds skola”. Skolans rektor Hanna Johansson berättar mer om satsningen:

När det startade upp 2015 så var tanken att det skulle vara en musiksal. I dag ser vi behov av klassrum, grupprum och fritidsavdelning, så ritningarna är gjorda efter det nya behovet. Vi ser fram emot att få fler lokaler, men kommer så klart att sakna biblioteket som legat mitt i skolan. Under pandemin har vi dock sett bekymmer med att folkbiblioteket legat i skolan, då det begränsat öppningstiderna. När det varit som värst med smitta har inte utomstående fått komma in i skolans lokaler och biblioteket har tvingats att vara stängt. Vi ser också en problematik att det kommer in personer på skolan som inte ska var där under skoltid. På barn- och utbildningsförvaltningen pratar vi om säkerheten på skolan och att veta vilka som inte bör befinna sig på skolan är en fråga i det arbetet. Vi tror på fortsatt gott samarbete med biblioteket även om vi inte befinner oss i samma lokaler.

När kommunfullmäktige diskuterade frågan under torsdagens möte yrkade kommunfullmäktiges ordförande tillika Bredarydsbon Camilla Rinaldo Miller (KD) bifall till kommunstyrelsens förslag om att genomföra projektet. 

– Det är alltid roligt när Bredaryd finns med och omnämns. Det här är fantastiskt roligt och då kanske ni Bredarydsbor som tittar undrar, var tar biblioteket vägen? Ja, men klart att vi ska ha kvar ett bibliotek i Bredaryd, vi ska till och med utöka det så småningom, men just nu är inte riktigt lokalfrågan löst. Under tiden kommer biblioteksbussen komma på besök i Bredaryd och kulturnämnden och kulturförvaltningen kommer att se till att vi inte blir boklösa i Bredaryd under den här tiden. En lösning är på gång och vi som Bredarydsbor ser fram emot att det blir en utveckling och att skolan får större utrymmen, vilket det också ser fram emot. 

Även barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson (C) yrkade bifall till satsningen.

– Det här är ett efterlängtat beslut för Bredaryds skola och eleverna och något som man har väntat på länge, eller hur Britt-Marie (Sellén-Nilsson)? Att ha en hel fritidsavdelning i skolans korridorer, som det faktiskt har varit på grund av lokalbrist, blir det äntligen ändring på nu och det tillskapas också undervisningslokaler som man så väl behöver på Bredaryds skola. 

Även tekniska utskottets ordförande Gottlieb Granberg (M) yrkade bifall till projektet.

– Vi har nu hittat en kostnadseffektiv lösning som inte bara löser musiksalen utan även ger utrymme till klassrum och elevrum. Det kostar lite mer men när man ser på effekten å blir det mycket mer pang för pengarna. Bra för skolan och bra för Bredaryd.  

Bo Svedberg (S) avslutade debatten.

– Det är så här att vi socialdemokrater via våra ledamöter i BUN har drivit den här frågan minst sedan 2010. Samtidigt under 2010 fick min granne en pojke som heter Liam. När vi kom fram till diskussionen om när vi skulle göra något åt det här med musiksalen är vi framme vid 2017, då börjar han i första klass. Nu börjar vi få fram mer pengar och nu börjar det hända någonting, men nu börjar han i Forsheda nästa år. Förstår ni vad jag är ute efter? Jag yrkar bifall, men vi måste skicka en tanke till oss politiker att vi måste gå från förslag till handling mycket fortare. Det här tar alldeles för lång tid, men det kanske finns en liten tanke här? Vi klippte ju arenan åt IFK Värnamo på så kort tid och det handlar om 210 miljoner. Här handlar det om 2 miljoner. Vad är det vi funderar på? Jag yrkar bifall men tänk efter, bara. Tack.

Efter avslutad debatt beslutade kommunfullmäktige att genomföra projektet. 

Taggar

Dela