Nyheter

Bostadspolitik för flyttfåglar

Nyheter I en debattartikel föreslår Miljöpartiet en satsning på fler fågelholkar kring Osuddenrundans vandringsled.

I en debattartikel föreslår Miljöpartiet en satsning på fler fågelholkar kring Osuddenrundans vandringsled. Bild: Jörgen Skärin

Vi ser att det byggs bostäder för att fylla målet att bli 40 000 invånare 2035 av alla typer och utseende på grönområde och jordbruksmark. Vi ser att vi har en stor inflyttning till kommunen just nu, inte invånare utan fåglar. Som tur är behöver vi inte ta hänsyn till asylansökan och anhöriginvandring enligt Tidöavtal för våra flyttfåglar men bostäder fattas. Jag har uppmärksammat att under vandring runt Osuddenrundans fina vyer och dess blandade biotop så fattas det något väsentligt för att ytterligare höja naturupplevelsen. Det finns få bostäder till våra fåglar, jag fann endast två stycken vilket indikerar stor bostadsbrist i kommunen.

Vi i Miljöpartiet vill prioritera på kommunala grönområde och jordbruksmark: bygg mer holkar! Så ett uppslag från Miljöpartiet är att motionera i frågan för något fullmäktigeparti eller ta upp i nämnd att sätta upp bostäder till fåglar utmed vandringsled Osuddenrundan av olika storlek och typ. Gärna i samarbete mellan TFN och BUN och dess slöjdlärare. Tillverkning av holkar kan ske av mellanstadieelever som kan ge uttryck för en kreativ arkitektur och pedagogiska kunskaper om holkar och dess hyresgäster, vilket ger en trevlig upplevelse på Osuddenrundan likt konsten på lyktstolparna för allmänheten samt ett komplement till bänkarna. Betrakta konst på stolpen när man vila sig på bänken och lyssnar och titta på ”tjo va det va livat i holken”.

Jörgen Skärin/Miljöpartiet i Värnamo

Taggar

Dela