Nyheter

Bostäder på parkering på gång

Nyheter Kommunfullmäktige ställde sig bakom markanvisningsavtalet för bostadsbygge på parkeringstomter.

Bostadsbyggandet på den så kallade ”Hemköpsparkeringen” närmar sig verklighet. Det står klart efter att kommunfullmäktige har sagt sitt. Arkivbild: David Alin  [1/2]

Markanvisningsavtalet reglerar ett framtida köp av tomten Spjutet 1 och del av tomten Värnamo 14:41. Ritning: Värnamo kommun  [2/2]

Bygget på den så kallade ”Hemköpsparkeringen” närmar sig verklighet. Det står klart efter torsdagens kommunfullmäktige. Ett av ärendena på dagordningen handlade om det upprättade markanvisningsavtalet med Erik Larsson Markutveckling 5:1 AB rörande kommunens tomter Höken 13 och Spjutet 1.  

Bengt Lundström (SD) yrkade på avslag.

– Vi måste behålla den enda friparkeringen för Hemköps kunder och andra verksamheter i närområdet. De andra friparkeringar på den sidan är dagtid fulla hela tiden. Det här är den enda fria parkeringen, så avslag till affären. 

Mikael Karlsson (C) yrkade bifall. 

– Det här förslaget ligger helt i linje med de tankar om att förtäta och göra Värnamo till en mer attraktiv stad att bo, leva och verka i. Det är dessutom så att det här företaget råkar äga fastigheten där Hemköp dessutom är hyresgäst och Hemköp är väldigt glada över att få fler kunder så nära intill sig, så om det är dem det hänger så rör det sig om ett missförstånd. De tycker att det här är en positiv utveckling, tack. 

Jan Cherek (SD) ställde sig bakom Bengt Lundströms (SD) avslag till affären.

– Det är känt att vi sverigedemokrater är emot den här förtätningen för just det här med att förtäta och ta varje parkeringsplats i staden blir inte bra, det blir inte att vi kan leva. Det blir ungefär som i den gamla amerikanska västern när man hade de kinesiska järnvägsarbetarna. Den ena tvättade och den andra hade restaurang och så bytte dem bara: restaurangen gav dem mat och tvätteriet tvättade deras kläder. Det är ungefär vad som händer här: vi kommer att få allting inom Värnamo och vi får inte in någonting utifrån. Sedan är det inte bara Hemköp det här berör utan det gäller även Ditt Café Livingroom och HM, för det är oftast fullt på parkeringarna bakom där. 

Mikael Karlsson (C) replikerade.

– Det här låter som ett missförstånd för Värnamo Handel är positiva till den här utvecklingen så jag vet inte var ni hämtar er information, men så är det i alla fall. Tack. 

Efter avslutad debatt ställdes yrkandena mot varandra. Kommunfullmäktige beslutade att ställa sig bakom Mikael Karlssons bifall till förslaget, vilket innebär att markanvisningsavtalet godkänns och att kommunstyrelsen får i uppdrag att i enlighet med markanvisningsavtalet teckna köpeavtal och reglera andra genomförandefrågor med bolaget.

Samtliga i SD reserverade sig mot beslutet. 

Vad tycker du om satsningen? Kommentera gärna, men tänk på reglerna nedan.

__________________________

Om kommentarer

Du som kommenterar tänk på det här:

Inga påhopp tolereras på politiker, andra personer, föreningar, myndigheter eller andra. Inga svordomar eller antydningar till detta tillåts, då tas kommentaren bort med automatik. Rasism är självklart inte tillåtet.

Vi vill gärna att ni använder ert riktiga namn eller har ett återkommande alias. Ibland tvingas vi ta bort kommentarsmöjligheten på grund av att våra regler inte följs.

Blir det ingen bättring så kommer vi att förändra möjligheten att kommentera.

Taggar

Dela


18 reaktioner på Bostäder på parkering på gång

Förr hette det ”Vilken mix av butiker” nu har miljönissarna skrämt bort både bilar och därmed kunder. Jag rekommenderar Värnamo handel att satsa på området vid Söderport och Bredasten.

Bra! Bara bygg! Alla konservativa bakåtsträvare kan åka till andra städer och handla då om det är smidigare enligt dem.

Med den här kommunal politiken,skulle inte förvåna mig om en dag bygger de på hemköps tak.

Värnamos nuvarande centrum kommer ju tyna bort mer och mer, en fråga på det, vad ska detta nya stora bostadsområdet få för namn?

Var ska gästerna till de boende kunna parkera? Eller är tanken att Värnamo verkligen ska vara helt bilfritt och om så, vem vill bo här då?

Om staden ska förtätas…
Mittemot polishuset, jämte kommunhuset, finns en mycket stor parkering. Varför byggs det inte där? Vilka är det som parkerar där? Den tomten kommer aldrig att bebyggas, tro mig!

När ska det byggas ett parkeringshus i Värnamo , borde vara prio 1 innan man täpper igen hela st.

Som tur är finns det flera närliggande städer att åka till när det gäller att handla där parkering är prio ett 👍👍

En av anledningarna till att jag ofta besöker Hemköp är just den närbelägna gratisparkeringen i anslutning till butiken. Det ska vara enkelt att stanna till och handla när man har vägarna förbi. Vore synd om Hemköp inte kan erbjuda sina kunder denna möjlighet i fortsättningen! Men det finns förstås andra butiker att besöka. De flesta vill att det ska vara enkelt att handla! Bilen är det självklara valet för många av oss. Jag hoppas att kundunderlaget består för butiken är viktig!

Jag håller med Kerstin Karlsson. Tror dessutom att förtätning av centrum enbart leder till att vi får ett område med massa bostadshus, som vilka andra kvarter som helst. Handeln och inköpsturismen försvinner och istället för ett levande centrum har vi inget alls.

Åsikt från kommunboende utanför staden: kör eller handlar aldrig i centrum. Anledning: dåliga parkeringsmöjligheter. Hoppas Värnamo Handel är nöjd med kundunderlaget, tveksamt om det lär öka.

Prioritering från Miljöpartiet vid förtätning:
1:Omvandla byggnader från industrifastighet/ handelsfastigheter till bostäder genom enkel detaljplanförändring.
2 Riv och bygg nytt.
3 Använd parkeringar för byggnation vilket skapar ekonomisk underlag för ett parkeringshus centralt likt Jönköping, Växjö och Linköping om vi skall jämföra oss med stora för de bygger aldrig på grönytor och parker.

Vi behöver förtätning av city, liknande detta förslag, för att få fler skattebetalare till Värnamo.
Man behöver inte köra bilen fram till entrédörren och det finns fortfarande kvar parkeringsplatser.
Att Sverigedemokraterna röster nej till detta är ju inte förvånande. Inget nytänkande från detta missnöjesparti.

Man undrar ju var alla dessa parkeringsplatser som omtalas är, stadskärnan är katastrof.
SD är i högsta grad nytänkande även om det tar emot att säga så men fakta är fakta!

Håller med Soffi, utan p-platser ingen centrumhandel…lätt och smidigt att handla på Hemköp, tror tyvärr att de kommer att tappa kunder.

Självklart ska Hemköpsparkeringen vara kvar!
Var är det tänkt man ska parkera om man ska handla där? Man blir ju bedrövad över att ingen tillvaratar vanligt folks intresse förutom SD.
Varför glömmer man vem man representerar så fort man kommer till makten?

Man får väl böja sig för demokratin även när man inte håller med. Jag är dock övertygad om att vi på lång sikt kommer att sakna parkeringsplatserna. Hoppas att det är sant att Värnamo handel verkligen vill ha det så här, för det kommer inte att gå att ångra sig.

Vi som bor i stan klarar väl oss, men jag tycker att det är tråkigt för alla utifrån och även för människor som bor i stans yttre områden men kanske har svårt att gå längre sträckor.

Följden för mig som stadsbo blir väl mer att jag köper mjölk och någon brödlimpa på Hemköp, men de stora inköpen då man behöver släpa stora matkassar får ske någon annanstans.

Följden för folk utifrån blir kanske en tripp till A 6 i Jönköping eller Samarkand i Växjö om man är köpsugen och efter ett tag har man vant sig av med Värnamo.

Kommentarsfunktionen är stängd