Nyheter

Bönders självplock gav 1,3 miljoner kronor till Barncancerfonden

Nyheter Sveriges bönder bidrar inte bara till vår matförsörjning. De bidrar också till ett starkt samhällsengagemang. Det visar sig inte minst i Barncancerfondens sammanställning av 2022 års solrosodling för självplock. De svenska bönderna bidrog med rekordsumman 1,3 miljoner kronor. – Det är fantastiskt roligt att vi kan bidra till Barncancerfondens arbete för drabbade barn och familjer och samtidigt bidra till biologisk mångfald, säger Marcus Söderlind, ordförande för LRF Trädgård i ett pressmeddelande.

Svenska bönder bidrog genom självplock av solrosor med rekordsumman 1,3 miljoner kronor till Barncancerfonden under förra året. Pressbild.

Initiativet som startade 2018 växte fram efter att några enstaka gårdar runt om i Sverige började bjuda in allmänheten till självplock av sina blommor till förmån för Barncancerfonden. Därefter har initiativet växt och kommit att bli en uppskattad aktivitet i hela landet. Under 2022 deltog ett 50-tal gårdar runt om i Sverige som resulterade i 1 356 395 miljoner kronor, vilket var nytt rekord. Totalt har Sveriges bönder sedan starten bidragit med 2,4 miljoner kronor genom att odla solrosor i kampen mot barncancer.

– Gårdarna bidrar till att skapa förutsättningar för oss att arbeta för våra ändamål, där vi kämpar för ökad överlevnad och förbättrad livskvalitet för alla som drabbas av barncancer, säger Katarina Gustafsson, partneransvarig på Barncancerfonden.

Det har visat sig att insamlingsinitiativet ”Solrosor i kampen mot barncancer” är enormt uppskattat av både lantbrukarna som deltar och allmänheten som plockar solrosorna

– Det här är ett så fint initiativ som skapar glädje för alla. Solrosor är vackra, och att vi kan bidra till att stötta en så viktig organisation som Barncancerfonden, är bara roligt. Precis som med maten är det bra att titta efter ursprungsmärkningen även på snittblommor som är odlade på ett mer hållbart sätt ur både klimat- och miljöhänseende än importerade, säger Marcus Söderlind.

Inför årets odlingssäsong hoppas Barncancerfonden på nytt rekord och välkomnar gamla som nya gårdar att delta.

– Vi är otroligt tacksamma för att LRF stöttar oss i detta initiativ och vi ser fram emot många blomstrande solrosfält, avslutar Katarina Gustafsson.

Om Barncancerfonden
Som den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige har Barncancerfonden bidragit med över 3,5 miljarder kronor till barncancerforskningen och finansierar årligen cirka 250 forskningsprojekt. Det är bara möjligt tack vare bidrag från privata givare, företag och organisationer.

Taggar

Dela